Bigos – leczo z cukinii

Bigos z cukinii1

Przepis na prezentowany bigos – leczo, to kolejny po lodach, który jest z w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Powoli ewoluował, zmienialiśmy proporcje i szukaliśmy tego połączenia, które lubimy najbardziej – oto właśnie ono :).  Cała rodzina jednomyślnie orzekła, że najsmaczniejszy wychodzi gdy cukinii jest dużo więcej niż pozostałych składników i tego będę bronić jak konstytucji  (;)) –  za sprawą cukinii jest delikatniejszy i maślany w smaku. Wspaniały w wersji wegetariańskiej czy z ulubioną kiełbaską. Lekki – używam jedynie 2-3 łyżki tłuszczu. Można go zrobić z połowy porcji – ale ja nauczona doświadczeniem gotuję gar jak dla pułku wojska bo ten bigos dużo szybciej znika niż powstaje. Jeszcze smaczniejszy jest następnego dnia gdy smaki się przegryzą – dłużej nie udało mi się go przetrzymać więc nie wiem jak smakuje trzeciego dnia. Jak tylko natura obrodzi cukinią, jemy bigos. Polecam :).

Bigos z cukinii3a Bigos z cukinii2Składniki na duży garnek (6 litrów):

  • 3 kg cukinii – u mnie 3 duże cukinie (każda o wadze ok. 1 kg)
  • 3 – 4 duże czerwone papryki (ok. 500-700g)
  • 1,2 kg pomidorów (lub 2 puszki pomidorów w puszcze – czyli 800g)
  • 3 – 4 duże cebule
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  •  2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • Ok. 150g  dobrej jakości kiełbasy (u mnie chorizo)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Natka pietruszki i bazylia (najlepiej świeże) – wedle upodobania
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: grzanki, natka pietruszki, oliwa do skropienia

Przygotowanie:

  • Cukinie, papryki i pomidory dokładnie umyć.
  • Jeśli cukinie są duże – należy obrać je ze skóry – jest twarda i niesmaczna, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Jeśli korzystamy z mniejszych młodych warzyw wówczas możemy pokroić je razem ze skórą w kostkę – małe cukinie nie mają tak dużych pestek więc czasem nie ma konieczności ich wycinania.
  • Paprykę również pokroić w dużą kostkę – ok. 1 – 2 cm. Cebulę, papryczkę chili i czosnek bardzo drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory i wyciąć twardy rdzeń i w głębokim talerzu rozdrobnić na mniejsze kawałki – w talerzu by nie stracić soku.
  • W dużym garnku rozgrzać oliwę, a następnie dodać masło. Zeszklić cebulę (ok. 2 minuty). Kolejno dodać papryczkę chili (jeśli korzystamy), posiekany czosnek i łyżeczkę słodkiej papryki. Smażyć całość ok. 2 minut.
  • Do garnka wrzucić pokrojoną cukinię i dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucić paprykę – dusić 5 minut. Wlać pomidory z puszki (lub pokrojone pomidory bez skóry wraz z sokiem). Wlać sos sojowy, wsypać łyżeczkę soli,  dodać pieprz, zamieszać i gotować jeszcze ok. 35-45 minut (by cukinia i papryka odpowiednio zmiękły – czas zależy również od wielkości garnka) . Jeśli chcemy by sos bardziej odparował gotować 30 – 40 minut dłużej. Doprawić pieprzem solą i posiekanymi ziołami – u mnie natka pietruszki i bazylia.
  • Kiełbaskę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie – gdy się zarumieni, dodać do garnka z bigosem i zamieszać.
  • Bigos im częściej odgrzewany tym lepszy  (jak każdy bigos). Można go pasteryzować w słoikach (bez kiełbasy !!!) – świetnie się przechowuje.

Smacznego 🙂Bigos z cukinii4Bigos z cukinii-a

5 myśli nt. „Bigos – leczo z cukinii

  1. Wyszło pyszne z kiełbasą,choć zapomniałam pietruszka. Zrobiłam dzień wcześniej wieczorem,więc się przegryzło. I będzie na dziś.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *