Przepis na prezentowany bigos – leczo, to kolejny po lodach, który jest z w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Powoli ewoluował, zmienialiśmy proporcje i szukaliśmy tego połączenia, które lubimy najbardziej – oto właśnie ono :). Cała rodzina jednomyślnie orzekła, że najsmaczniejszy wychodzi gdy cukinii jest dużo więcej niż pozostałych składników i tego będę bronić jak konstytucji (;)) ? za sprawą cukinii jest delikatniejszy i maślany w smaku. Wspaniały w wersji wegetariańskiej czy z ulubioną kiełbaską. Lekki ? używam jedynie 2-3 łyżki tłuszczu. Można go zrobić z połowy porcji ? ale ja nauczona doświadczeniem gotuję gar jak dla pułku wojska bo ten bigos dużo szybciej znika niż powstaje. Jeszcze smaczniejszy jest następnego dnia gdy smaki się przegryzą ? dłużej nie udało mi się go przetrzymać więc nie wiem jak smakuje trzeciego dnia. Jak tylko natura obrodzi cukinią, jemy bigos. Polecam :).
Składniki na duży garnek (6 litrów):
- 3 kg cukinii ? u mnie 3 duże cukinie (każda o wadze ok. 1 kg)
- 3 – 4 duże czerwone papryki (ok. 500-700g)
- 1,2 kg pomidorów (lub 2 puszki pomidorów w puszcze ? czyli 800g)
- 3 ? 4 duże cebule
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- Ok. 150g dobrej jakości kiełbasy (u mnie chorizo)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Natka pietruszki i bazylia (najlepiej świeże) ? wedle upodobania
- Pieprz i sól do smaku
Do podania: grzanki, natka pietruszki, oliwa do skropienia
Przygotowanie:
- Cukinie, papryki i pomidory dokładnie umyć.
- Jeśli cukinie są duże ? należy obrać je ze skóry ? jest twarda i niesmaczna, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Jeśli korzystamy z mniejszych młodych warzyw wówczas możemy pokroić je razem ze skórą w kostkę ? małe cukinie nie mają tak dużych pestek więc czasem nie ma konieczności ich wycinania.
- Paprykę również pokroić w dużą kostkę ? ok. 1 ? 2 cm. Cebulę, papryczkę chili i czosnek bardzo drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory i wyciąć twardy rdzeń i w głębokim talerzu rozdrobnić na mniejsze kawałki ? w talerzu by nie stracić soku.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, a następnie dodać masło. Zeszklić cebulę (ok. 2 minuty). Kolejno dodać papryczkę chili (jeśli korzystamy), posiekany czosnek i łyżeczkę słodkiej papryki. Smażyć całość ok. 2 minut.
- Do garnka wrzucić pokrojoną cukinię i dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucić paprykę ? dusić 5 minut. Wlać pomidory z puszki (lub pokrojone pomidory bez skóry wraz z sokiem). Wlać sos sojowy, wsypać łyżeczkę soli, dodać pieprz, zamieszać i gotować jeszcze ok. 35-45 minut (by cukinia i papryka odpowiednio zmiękły ? czas zależy również od wielkości garnka) . Jeśli chcemy by sos bardziej odparował gotować 30 – 40 minut dłużej. Doprawić pieprzem solą i posiekanymi ziołami ? u mnie natka pietruszki i bazylia.
- Kiełbaskę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie ? gdy się zarumieni, dodać do garnka z bigosem i zamieszać.
- Bigos im częściej odgrzewany tym lepszy (jak każdy bigos). Można go pasteryzować w słoikach (bez kiełbasy !!!) ? świetnie się przechowuje.
U mnie w domu, po latach nie dopuszczania do kuchni, nawet przyznali mi jeden punkt za to danie 😉 Za to Ty masz ode mnie 10 😉
Wiem jak to jest… Czasem „swoich” najtrudniej zadowolić 😉 i cieszę się, że bigos smakował 🙂
Wyszło pyszne z kiełbasą,choć zapomniałam pietruszka. Zrobiłam dzień wcześniej wieczorem,więc się przegryzło. I będzie na dziś.
Hej, macie może jakiś sposób jak łatwo obrać cukinię z bardzo twardej skóry?!
Jaki to bigos, skoro nie ma grama kapusty?