Kaszotto ze szparagami i awokado

kaszotto ze szparagami 2

Dziś kolejna wariacja na temat szparagów. Przedstawione danie  nazywam  „ kaszotto” , choć spotkałam się również z określeniem „pęccotto”. Nazwa nie przez przypadek przypomina znane wszystkim risotto, ba nawet potrawa  wizualnie je przypomina. Wszystkie skojarzenia są słuszne ponieważ takie kaszotto przygotowuję identycznie jak risotto, tyle że zamiast ryżu używam kaszy pęczak – jęczmiennej. Moim zdaniem kasza sprawdza się równie dobrze jak ryż, a jest dużo zdrowsza, jest uprawiana na miejscu co czyni potrawę bardziej lokalną, naszą – polską.  Takie kaszotto to zdecydowanie przedstawiciel kuchni fusion  – którą uwielbiam swoją drogą :). Dodatek awokado sprawia, że całość jest bardziej kremowa, a przy tym nie zagłusza delikatnego smaku szparagów (jeśli ktoś nie lubi owocu, można pominąć). Moje ulubione „risotto-kaszotto” :D.  Mięsożercom polecam dodanie podsmażonych lub grillowanych pasków boczku lub szynki …ale zachęcam do spróbowania dania dla samych szparagów i kaszy :). A oto przepis na tę polsko-włoską potrawę:

szparagi kaszotto ze szparagami 4Składniki:

  • Pół szklanki kaszy pęczak (jęczmiennej)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10-14 łodyg szparagów
  • Pół szklanki białego wytrawnego wina (lub zastąpić ten składnik taką samą ilością wody z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny)
  • Bulion szparagowy, który przygotujemy z odłamanych końcówek (składnik na bulion niżej)
  • 1 mała cebula lub pół dużej bardzo drobno posiekana
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-4 łyżki masła (w zależności od upodobań)
  • 2 łyżki startego twardego sera (u mnie pecorino – ale polecam polski bursztyn)
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Bulion:
  • Końcówki odłamanych szparagów
  • Jedna mała cebula posiekana w piórka
  • Ok. 3  szklanki wody (najlepiej wrzącej)
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy i cienki plasterek masła
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli (płaska)

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe, białe końcówki (łodygi pod naciskiem same złamią się we właściwym miejscu). Pozostałe części pokroić na kawałki o długości ok. 2-3 cm. Podsmażyć posiekane szparagi na maśle ok. 5-7 minut (tak by nie się nie przyrumieniły, czas zależy od grubości szparagów). Odsączyć na papierowym ręczniku. Odłożyć ¾ główek szparagów do dekoracji.
  • Przygotować bulion: odłamane łodygi należy bardzo drobno posiekać lub najlepiej zmiksować tak by pozostały małe kawałki (im bardziej będą rozdrobnione, tym szybciej bulion przejdzie smakiem i nie trzeba będzie tracić czasu na gotowanie).
  • Przygotowane końcówki szparagów i pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć chwilę na maśle po czym zalać wodą (najlepiej wrzącą z czajnika – to skróci czas przygotowania). Dodać listki laurowe, oliwę,  gałązkę natki pietruszki, sól, sos sojowy i gotować ok. 15 minut. Następnie przelać przez sito do garnka i dodatkowo odcisnąć łyżką resztki, które pozostały na sicie (by wydobyć pełny smak bulionu).
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła (lub nieco więcej) i zeszklić na nim posiekaną w bardzo drobną kosteczkę cebulę. Kolejno dodać kaszę i smażyć całość ok. 2 minut. Wlać wino (lub wodę z sokiem z cytryny) i poczekać aż połowa odparuje. Następnie wlać filiżankę bulionu i gotować do czasu aż sos pochłonie wodę, dodać kolejną filiżankę i nadal gotować. Powtarzać tą czynność dopóki kasza nie zmięknie.
  • Gdy kasza będzie już gotowa dodać 3 łyżki bulionu, posiekane awokado (jeśli było twarde trzeba dodać je wcześniej by zmiękło w gotowaniu), i podsmażone szparagi, dodać starty ser, resztę masła, przykryć i odstawić na 2 – 3 minuty (jeśli kasza zmiękła przed wygotowaniem płynu, nie dodawać bulionu żeby nie był zbyt płynna). Ważne jest by kaszotto nie było zbyt suche, powinno być delikatnie luźne przed podaniem – jeśli jest zbyt suche należy dodać łyżkę lub dwie bulionu (zostanie odrobinę).
  • Następnie wykładać na talerze, dekorować główkami szparagów, płatkami startego sera i natką pietruszki.

Smacznego 🙂

kaszotto ze szparagami 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *