Sernik z likierem irish cream

Sernik z likierem orzechowym3aa

Ten sernik to kolejna inspiracja zaczerpnięta od Magdy. Cóż zrobić zarówno Magda, jak i owo ciasto są bardzo inspirujące :)… Kto próbował ten wie, że połączenie likierów z masą serową serników jest kapitalne. Podejmowałam już próby z zastosowaniem w podobny sposób domowego ajerkoniaku i nieskromnie przyznam, że wypiek był pyszny. Jednak gdy Magda poczęstowała mnie kawałkiem sernika upieczonego z likierem irish cream przepadłam. To po prostu niebo w gębie :D! Magda podobnie jak ja podgląda blog Moniki  „W kuchni można mi wszystko” – obecnie „Gotuje bo lubi”. Warto do niej zaglądać ponieważ Autorka ma niesamowite pomysły i talent, który sprawia, że w kuchni rzeczywiście można jej wszystko ;). Ja zmodyfikowałam przepis po swojemu, chciałam by masy serowej było więcej, więc nieco powiększyłam jego ilość oraz zmodyfikowałam proporcje cukru w stosunku do sera. Mam też swój sprawdzony i przetestowany na niejednym serniku czas jego obróbki cieplnej i trzymam się go, bo jest niezawodny. Pieczenie sernika krótko w wyższej temperaturze, a dłużej w niższej powoduje, że jest kremowy, nie opada tak mocno jak pieczony inaczej i nie jest suchy. Ten wypiek ma już swoich fanów wśród moich znajomych i rodziny :). Nie znalazła się jeszcze osoba, której nie przypadłby do gustu. Dodatkowo nie jest trudny do zrobienia. Mam nadzieję, że będzie to wystarczająca rekomendacja byście spróbowali podać podobny wypiek swoim bliskim :).

Sernik z likierem orzechowym1 - a Sernik z likierem orzechowym - a Sernik z likierem orzechowym5 - a Sernik z likierem orzechowym4 - aSkładniki na formę o średnicy 24cm:

  • 750g sera (najlepiej mascarpone, ale może być pół na pół twaróg* i mascarpone)
  • 100 – 150 g serka Philadelphia (może być również śmietankowy lub jogurtowy Almette lub Twój smak)
  • 70 – 100g białej czekolady
  • Pól szklanki cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 6 jaj
  • 100 – 150 ml likieru irish cream (Baileys lub inny podobny w smaku**)

Spód:

  • 150g migdałów
  • 150g mąki (ok. szklanki)
  • 70 – 100 brązowego cukru (lub zwykłego)
  • 100g masła
  • 1 łyżka wybranego likieru irish cream (lub łyżka mleka)

Polewa:

  • 100g białej czekolady
  • Kilka łyżek likieru (do uzyskania właściwej konsystencji – u mnie ok. 3 – 4 łyżek)

Do dekoracji: słupki migdałów, płatki migdałów lub migdały zblanszowane.

*Najlepszy jest ser mascarpone lub taki otrzymany pod odsączeniu jogurtu naturalnego – przepis tu. Można również użyć ser twarogowy do serników, tłusty lub pół tłusty (zmielony trzykrotnie), najlepszy jest twaróg w wiaderku – President)

**W Lidlu jest likier który do złudzenia przypomina Baileys ale kosztuje znacznie mniej i świetnie sprawdza się w przypadku tego sernika.

Przygotowanie:

Spód:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Migdały uprażyć na suchej patelni. Połowę posiekać nożem, a drugą połowę zmielić na mąkę w blenderze lub malakserze
  • Mąkę połączyć z cukrem, dodać zmielone i posiekane migdały i dokładnie wszystko wymieszać. Sypkie składniki palcami rozetrzeć z masłem, dodać łyżkę likieru lub mleka i szybko zagnieść ciasto.
  • Przez dno tortownicy przełożyć kawałek papieru do pieczenia i zapiąć obręcz. Spód równomiernie wylepić ciastem. Nakłuć go widelcem i piec prze 10 – 12 minut w 180 stopniach.

Ser:

  • Wszystkie rodzaje sera połączyć s cukrem, cukrem waniliowym i zmiksować z jajkami. Dodawać po jednym jajku, a następne dopiero, gdy wcześniejsze zostanie rozprowadzone przez mikser.
  • Na koniec dodać posiekaną drobno białą czekoladę i likier orzechowy. Można opcjonalnie dosłodzić (ale wg mnie sernik przy tych proporcjach jest w sam raz).
  • Masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód, wyrównać powierzchnię i piec 15 minut w 180 stopniach (środkowa półka piekarnika ,grzanie góra-dół bez termo obiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 – 130 stopni i piec jeszcze 1h 30 minut – 1h 45 minut.  Podczas pieczenia na dno piekarnika można postawić keksówkę z wrzącą wodą.
  • Sernik studzić stopniowo, najpierw delikatnie uchylić drzwiczki (ok. 3 – 4 minut), następnie otworzyć je całkowicie kolejne 3 minuty), po czym wyjąć z piekarnika.

Polewa:

  • Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w garnuszku z grubym dnem razem z likierem.  Gdy czekolada będzie już płynna ale nie lejąca polać nią równomiernie sernik, udekorować, słupkami, płatkami lub zblanszowanymi migdałami i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki – chociaż najlepiej na całą noc, smaki lepiej się połączą i sernik będzie miał lepszą konsystencję.

Smacznego 🙂Sernik z likierem orzechowym6 - a

8 myśli nt. „Sernik z likierem irish cream

  1. Jestem znana w rodzinie jako ogromna wielbicielka sernikòw i muszę przyznać,że jest to jeden z najlepszych (jak nie najlepszy:D) jakie jadłam!!! Potwierdzam – niebo w gębie. Aga, dziękuję! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *