Pascha-chatka z domowego sera

sernik pascha 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sernik, który chcę zaprezentować to rodzinny przepis… to moja wielkanocna pascha. Ser do wykonania ciasta jest otrzymywany z połączenia śmietany, mleka pełnotłustego i jaj. Tak przygotowany deser pamiętam jeszcze jako dziecko… Wtedy mama robiła sernik z biszkoptami i galaretką :). Ależ to było pyszne!… Na samo wspomnienie się uśmiecham. Przepis pozostał w maminym zeszycie, a ja pozostałam mu wierna. Dziś jego nowe oblicze w postaci domku. Z racji sentymentu być może brak mi dystansu ale wg mnie sernik jest pyszny. Polecam do wypróbowania na nadchodzące święta :).

sernik pascha 2sernik pascha 3

Składniki:

  • 1 litr mleka pełnotłustego 3,2%
  • 0,5 litra gęstej śmietany 18%
  • 5 jaj
  • 1 duży cukier waniliowy lub 2-3 łyżki esencji waniliowej
  • 150g miękkiego masła
  • ok 100g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady i 3 łyżki śmietany
  • łyżeczka kakao
  • 15 sztuk twardych herbatników Petit Beurre (ok 150g)
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Zagotować litr mleka i do gotującego się powoli wlać rozkłócone jajka ze śmietaną (18%).
  • Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować masę przez ok. 15 minut. Nie należy jej mieszać ale pilnować by się nie przypaliła. Po upływie 15 minut wyłączyć ogień i pozwolić serowi ostygnąć w garnku. W tym czasie przygotować sito wyłożone gazą i zawieszone na misce. Ostudzoną masę serową wylać na sito i pozostawić najlepiej na całą noc by ser dobrze obciekł. W między czasie ser na sice mieszać kilka razy łyżką, a na koniec przy pomocy gazy odcisnąć pozostały płyn.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystej masy. Następnie połączyć ser z utartym masłem. Nie należy miksować masy na wysokich obrotach ponieważ stanie się lejąca i będzie bezużyteczna.

sernik pascha

  • Ułożyć herbatniki na papierze do pieczenia, tak by pozostał duży zapas papieru – 3 w jednym rzędzie (na szerokości) i 5 w drugim rzędzie (na długości),  (na zdjęciu widać w jaki sposób ułożyć herbatniki, będzie to bardzo istotne podczas składania domku).
  • ¼ masy serowej połączyć z kakao i wyłożyć na herbatniki. Następnie do pozostałej masy dodać rodzynki i wyłożyć na warstwę kakaową. Obie masy powinny być wyłożone tak by brzeg herbatnika (ok 1cm) pozostał niepokryty masą.
  • Teraz najważniejsze – wsunąć ręce pod papier z obu stron ciasta – pod zewnętrzne rzędy pięciu herbatników i unieś je jednocześnie tak, by zamknęły się w kształt domku (trójkąta). Wyrównać ciasto pomagając sobie papierem do pieczenia i bardzo ściśle zawinąć całość formując równy kształt. Odstawić na noc do lodówki.
  • Następnego dnia z sernika usunąć papier, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30% i tak przygotowaną masą czekoladową dokładnie polać domek. Udekorować i ponownie wstawić do lodówki by polewa stężała. Następnie kroić na grube kawałki i zajadać :).

Życzę smacznego.

sernik pascha 4sernik pascha 5

Jedna myśl nt. „Pascha-chatka z domowego sera

  1. Pięknie wygląda, na pewno przepyszna. Postaram się jak najszybciej zrobić aby nie tylko nacieszyć wzrok ale także dać radość kubkom smakowym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *