Jajka faszerowane na trzy sposoby

jajka faszerowane 1

 

Oto obiecane jajka faszerowane :)…  Czas Świąt Wielkanocnych sprawia, że mam najwięcej pomysłów na dania z jajkami w roli głównej. Szczególnie uwielbiam te faszerowane, ponieważ dają najwięcej możliwości do eksperymentowania i szukania swoich smaków. Ostatnio sporo było w mojej kuchni takich eksperymentów i ten wpis to właśnie ich owoc :). Ostatecznie wybrałam trzy musy do faszerowania jaj, każdy z innej bajki. Jajka faszerowane pastą serowo-pomidorową to tradycyjny przepis rodzinny (mama zawsze przygotowywała je na święta). Nie mogło więc go zabraknąć w finałowej trójce ;). Kolejne przepisy to jajka faszerowane musem z awokado i krewetek oraz musem z wędzonej makreli. To dwa bieguny – te z awokado i krewetkami są delikatne w smaku, te z makrelą wyraziste – dla każdego coś miłego :). Najbardziej smakują mi jajka mamy ale depczą im po piętach te z krewetkami i awokado ale ilu ludzi, tyle opinii i każdy może wybrać swoje ulubione. Oto przepisy:

Jajka faszerowane awokado i krewetkami:

  • 4 jaja ugotowane na twardo (obrane i podzielone na połówki)
  • 1 dojrzałe awokado (nie może być twarde)
  • skórka starta z połowy cytryny i 1 łyżka soku z cytryny
  • krewetki – 20 sztuk (nieduże), obgotowane i chłodzone
  • 1 mały ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • cienki plasterek cebuli (drobno posikany)
  • 1 czubata łyżka posiekanych listków kolendry (lub więcej – do smaku)
  • 1,5 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu cayenne i papryki słodkiej
  • opcjonalnie można dodać mały kawałek drobno posiekanej papryczki chili
  • pieprz i sól do smaku

 jajko z krewetkami 11Przygotowanie:

Żółtka jaj, krewetki, wydrążony miąższ z połowy awokado, skórkę i sok z cytryny, czosnek, kolendrę, majonez i przyprawy zmiksować blenderem tak by pozostały drobne kawałki składników pasty. Konsystencję regulować ilością dodanego majonezu. Powstałą masą napełnić połówki białek jaj.

 

Jajka faszerowane pastą z makreli wędzonej:

  • 4 jajka ugotowane na twardo (obrane i podzielone na połówki)
  • mięso makreli wędzonej obranej i rozdrobnionej widelcem
  • 2 suszone pomidory pokrojony na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • papryka słodka, pieprz i sok z cytryny do smaku

 Przygotowanie:jajko z wędzoną makrelą 11

Żółtka jaj i pozostałe wymienione składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Doprawić do smaku i napełnić musem połówki białek jaj.

Makrelę, można również utrzeć z majonezem, żółtkami i sokiem z cytryny w moździerzu , wymieszać z drobno posiekanymi pomidorami suszonymi i kaparami oraz ziołami i faszerować jajka tak przygotowaną sałatka (oczywiście doprawić przed faszerowaniem).

Jajka faszerowane serowo-pomidorową pastą (mojej mamy):

  • 4 jaja ugotowane na twardo (obrane i podzielone na połówki)
  • 4 łyżki startego sera żółtego (na małych oczkach)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła (można dać więcej)
  • 1 łyżka (płaska) majonezu
  • 1 czubata łyżka natki pietruszki (posiekanej)
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • pieprz i sól do smaku

jajko z żółtym serem 11 Przygotowanie:

Żółtka jaj, starty ser, masło, majonez, natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy i musztardę umieścić w pojemniku blendera i delikatnie zmiksować (tak by pozostały widoczne kawałki). Doprawić do smaku i napełnić masą białka jaj. Ważnym aspektem jest wybór sera żółtego gdyż od jego smaku i jakości zależy efekt końcowy. Polecam sery o wyrazistym smaku np. Bursztyn.

Jajka można podawać same, z oliwą bądź z sosem:

  •  jogurt naturalny + majonez (pół na pół)
  • jogurt naturalny  +majonez + przecier pomidorowy + chrzan + musztarda (w proporcji na łyżki 3:2:0,5:0,5:0,5)

doprawiając dodatkowo pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Smacznego:)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *