Domowy ajerkoniak

ajerkoniak 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likier jajeczny, to ciekawa propozycja szczególnie jeśli mamy dostęp do jaj ekologicznych (takich od kury grzebiącej). Ajerkoniak nie zawsze się udaje z żółtek jaj kur z chowu klatkowego czy śćiółkowego.   Świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu deserów np. pralin, składnik serników, babek wielkanocnych czy po prostu jako rozweselający nektar na długie wieczory. Przygotowanie jest bardzo poste, należy jedynie pamiętać by alkohol i masę jajeczną łączyć stopniowo. Moim zdaniem podane proporcje są wyważone, ale jeśli ktoś lubi bardzo płynny likier, musi dodać więcej alkoholu. Niebawem na blogu zagości deser, który niestety nie będzie nadawał się do podania dzieciom ale na kolację we dwoje sprawdzi się świetnie ;)…

ajerkoniak 2Składniki:

  • 4 żółtka jaj (najlepiej od kury grzebiącej – ekologiczne), muszą być bardzo starannie oddzielone od białek, trzeba też pozbyć się tarczy zarodkowej (ciemno-czerwonej plamki na jajku)
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • szklanka cukru pudru (lub drobnego cukru)
  • laska wanilii, łyżka esencji waniliowej bądź cukier waniliowy
  • 300 ml alkoholu:  100 ml spirytusu i 200 ml wódki (łagodny ajerkoniak) , 150 ml spirytusu i 150 ml wódki (wersja medium) , 250 ml spirytusu i 50 ml wódki (dla tych co lubią bardzo mocne alkohole)

Przygotowanie:

  • Zagotować mleko skondensowane z laską wanilii (przeciętą na pół – ziarna zdjąć nożem i obowiązkowo dodać do mleka), cukrem waniliowym lub esencja waniliową. Ostudzić – gorące mleko powodowałoby ścinanie się żółtek lub ich ważenie.

  • Żółtka ubić na parze z cukrem. Ubijać dopóki cukier się nie rozpuści. Zdjąć z garnka z wodą i ubijać dalej do momentu gdy powstała masa stanie się prawie biała i puszysta (kilkukrotnie zwiększy swoją objętość).

  • Następnie wlać powoli ubite żółtka do ostudzonego mleka cały czas ubijając.

  • Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję, wlewać alkohol. UWAGA – nie należy robić tego na raz bo masa jajeczna może się zważyć i trzeba wtedy wszystko zaczynać od początku. Alkohol wlewać stopniowo – np. dodać kieliszek (25 lub 50 ml) i miksować do połączenia się składników, itd.

  • Gotowy likier, wstawić na noc do lodówki (rano będzie gęsty, w konsystencji będzie trochę przypominał mus). Później można go już przechowywać na zewnątrz. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta po 24 godzinach w temperaturze pokojowej należy dodać trochę wódki (miksując likier z alkoholem do połączenia składników).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *