Śledzie w wersji śródziemnomorskiej z kaparami i oliwkami

Śledzie w oliwie z kaparami i oliwkami - a

Przedstawiam śledzie w wersji śródziemnomorskiej, marynowane w oliwie, doprawione kaparami i oliwkami :). W moim domu bardzo rygorystycznie podchodzi się do przygotowywania wigilijnych potraw. Nie korzystamy nie tylko z mięsa ale również ze wszystkich produktów odzwierzęcych… czyli zapominam wówczas o istnieniu śmietany, masła czy chociażby sera. Te surowe ale moim zdaniem  piękne zasady sprawiły, że moje ulubione śledzie w śmietanie trzeba było zostawić na dni świąteczne i  pojawiło się pytanie jak przygotować wigilijny program obowiązkowy jakim są śledzie w oleju. Z pomocą przyszła mi receptura Agnieszki z „Kuchni nad Atlantykiem”. Jej śledzie w śródziemnomorskim stylu bardzo przypadły mi do gustu, a jeszcze bardziej pomysł marynowania ich w oliwie, a nie w oleju słonecznikowym za którym nie przepadam. Śledzie również skradły kubki smakowe moich bliskich i tak oto zostały włączone do wigilijnego menu :). To bardzo interesujące połączenie tradycji z nowoczesnością, smaków polskich i śródziemnomorskich. Jeśli ktoś nie przepada za smakiem oliwy polecam użycie oleju rzepakowego, można również pominąć dodatek pieprzu zielonego i czerwonego. Śledzie znad Atlantyku to zdecydowanie moja czołówka wśród śledziowych propozycji. Polecam :).Śledzie w oliwie z kaparami i oliwkami3

Śledzie w oliwie z kaparami i oliwkami1 - aSkładniki:

  • 6 dużych filetów śledziowych
  • 2 duże białe cebule
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 10 czarnych oliwek z zalewy
  • 15 zielonych oliwek z zalewy
  • 2 czubate łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
  • Oliwa (tyle by dokładnie przykryła warstwę śledzi i dodatków)

Przyprawy: 1,5 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka oregano, o,5 łyżeczki cząbru (lub 3 łyżeczki ziół prowansalskich), 3 – 4 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego,  pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  • Śledzie (jeśli są z zalewy) namoczyć w zimnej wodzie i moczyć od 15 do 30 minut – w zależności od tego jak bardzo są słone. Śledzi z oleju nie moczyć. Pokroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki.
  • Cebulę drobno posiekać, oliwki i czosnek pokroić na plasterki. W misce połączyć cebulę, czosnek, oliwki, kapary, pieprz i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • W słoiku układać na zmianę warstwę cebuli z dodatkami i  pokrojone filety śledziowe. Do słoika włożyć również liście laurowe oraz ziele angielskie i całość zalać oliwą.
  • Odstawić na dwie godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki.
  • Śledzie można podawać po 3 dniach ale jeśli mamy czas warto marynować je ok. tygodnia.
  • Należy pamiętać by słoik ze śledziami wyciągnąć przynajmniej 2 godziny przed podaniem – oliwa w lodówce lekko się ścina – nie ma płynnej konsystencji.

Smacznego 🙂Śledzie w oliwie z kaparami i oliwkami2 - a

Wigilia 2013

3 myśli nt. „Śledzie w wersji śródziemnomorskiej z kaparami i oliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *