Letni tort szwardzwaldzki z czereśniami

tort dla cioci

Tort, który wspaniale wpisuje się w letni czas. Miałam okazję robić go na większe przyjęcie, przy czym istotne było by wypiek był lekki i sezonowy. Długo zastanawiałam się jaki ma być i który sezonowy owoc wykorzystać… ale wszystko stało się jasne gdy zobaczyłam tort upieczony przez Asię z kwestiasmaku.com. Czekoladowy biszkopt przełożony jasną masą śmietanową i do tego piękne, purpurowe owoce na wierzchu… Prezentował się cudnie, wiedziałam że to jest właśnie to, czego szukałam! Mój tort właściwie ma tylko identyczną konstrukcję, a każda z części jest zmodyfikowana lub wykorzystałam swoje przepisy. Dodatek sera do bitej śmietany sprawił, że nie ma potrzeby wykorzystywania żelatyny, której nie lubię i unikam. Nie zrobiłam zdjęcia w przekroju bo nie było okazji, ale za to miałam okazję skosztować wypieku i wiem, że z czystym sercem mogę go polecić. Smakuje dokładnie tak jak wygląda :-D… Pycha!

Składniki:

tort dla cioci 2Biszkopt:

  • ¾ szklani cukru + cukier waniliowy
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ¾  szklanki gorzkiego kakao
  • 7 dużych jaj – oddzielnie białka od żółtek i w temperaturze pokojowej

Przełożenie:

  • Duży słoiczek niskosłodzonego dżemu wiśniowego (ok. 400g )
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • 5 – 7 łyżek wiśniówki lub likieru wiśniowego
  • Świeże – wydrylowane czereśnie lub wiśnie – ok. 30-40 sztuk

Krem:

  • 500 sera mascarpone
  • 500g bardzo zimnej śmietanki kremówki 30% (najlepiej UHT)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka wiśniówki lub likieru wiśniowego

Dekoracja: świeże czereśnie lub wiśnie z szypułkami, 3 – 4 posiekane nożem kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Przygotować formę o średnicy ok. 24cm z odpinaną obręczą. Na spód formy położyć papier do pieczenia i zapiąć obręcz, tak by papier wystawał poza boki blachy.
  • Białka jaj włożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do czasu gdy powstanie wysoka piana.
  • Kolejno na wysokich obrotach miksera dodawać po łyżce cukru. Następną łyżkę wsypywać dopiero gdy wcześniejsza zostanie wtłoczona w pianę.
  • Do czasu gdy powstanie sztywna, błyszcząca, piana. Może to potrwać nawet 10 minut ale należy dać jej tyle czasu ponieważ to najważniejszy etap przygotowania biszkoptu – dobrze ubite białka jaj.
  • Następnie dodawać po łyżce wymieszane żółtka – postępować podobnie jak w przypadku cukru – kolejną łyżkę dodawać gdy pierwsza zostanie wbita w pianę (na najwyższych obrotach miksera).
  • W oddzielnej misce przesiewamy mąkę i kakao – nawet dwukrotnie i dokładnie łączymy oba sypie składniki ze sobą mieszając łyżką.
  • Mąkę wymieszaną z kakao dodać do ubitej masy – najlepiej w trzech partiach. Za każdym razem delikatnie mieszać tylko do połączenia składników. Nie wolna tego robić zbyt długo i zbyt energicznie ponieważ piana opadnie i biszkopt nie będzie tak wysoki i puszysty jak ten na zdjęciach.
  • Gotową masę wlać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 – 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i trzymając go na wysokości bioder lub kolan puścić na podłogę lub na blat trzymając na wyciągnięcie rąk (w górę). Ta część nazywa się „rzucaniem” biszkoptem i jest bardzo istotna – pozbywamy się ewentualnych bąbli powietrza wewnątrz by ciasto było jednolite. Ja powtórzyłam dla pewności tę czynność dwukrotnie. Studzić w formie.
  • Gdy biszkopt wystygnie – obkroić boki formy nożem, zdjąć obręcz, przewrócić go do góry nogami na talerz i zdjąć przyklejony papier oraz pokroić ostrym nożem lub struną do krojenia biszkoptu na trzy równe blaty.

Przełożenie: W miseczce wymieszać wiśniówkę lub likier wiśniowy z dżemem i konfiturą wiśniową. Czereśnie lub wiśnie do przełożenia pozbawić korzonków i pozbawić pestek.

Krem:

  • Bardzo zimną śmietanę ubić ma sztywną, puchatą pianę z połową cukru i cukrem waniliowym – Uwaga! – nie należy robić tego zbyt długo bo powstanie masło.
  • W drugiej miseczce ser rozetrzeć łyżką z pozostałym cukrem  – by nie był tak zwarty. Gdy już będzie nieco rozbity dodać ubitą śmietanę i bardzo delikatnie zamieszać – tylko do połączenia składników, dłuższe mieszanie sprawi, że masa straci na puszystości. Dodać wiśniówkę, zamieszać,  skosztować  i ewentualnie dosłodzić.

Układanie tortu:

  • Na spód wyłożyć 1/3 przełożenia i rozsmarować na całej powierzchni. Ułożyć połowę świeżych czereśni lub wiśni i przykryć 1/3 kremu i również równomiernie go rozprowadzić.
  • Położyć drugi blat – wyłożyć i rozsmarować kolejną część przełożenia – w tym przypadku połowę tego co pozostało, czereśnie lub wiśnie i połowę pozostałego kremu.
  • Położyć trzeci blat – rozsmarować pozostałe przełożenie i wyłożyć resztę kremu. Udekorować czereśniami lub wiśniami z szypułami i rozsypać posiekaną czekoladę.
  • Tort można podawać natychmiast lub trzymać w lodówce. Po 2 godzinach chłodzenia jest najlepszy bo biszkopt delikatnie namaka od wiśni.

Smacznego 🙂tort dla cioci 2 tort dla cioci 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *