Tarta babanowa z kajmakiem i czekoladą

tarta z bananem 1

 

Banany nie są moimi ulubionymi owocami i tak naprawdę przekonałam się do nich dopiero gdy jakiś czas temu  przygotowałam prezentowaną tartę. Od tej pory  cieszę się nimi gdy  pogoda nie pozwala na wyhodowanie sezonowych owoców w Polsce. Dość mdły choć intensywny smak bananów doskonale komponuje się z kajmakiem i czekoladą co było dla mnie zaskoczeniem. Wszystkich, którzy nie próbowali takiego zestawu gorąco namawiam do zakosztowania – moim zdaniem to wyjątkowe połączenie, które nie da się z niczym porównać.  Spód tarty przygotowałam z mąki arachidowej i gryczanej by deser był bezglutenowy i muszę przyznać, że orzechowy aromat wspaniale pasuje do pozostałych składników. Oprócz tego, że tarta stała się zdrowsza, zyskała na smaku. Polecam :).

tarta z bananem 3Składniki:

  • 3-4 banany
  • Puszka masy kajmakowej (krówkowej)
  • 80 – 100g gorzkiej czekolady
  • Śmietana 30% UHT – ok. ¾ szklanki
  • Sok z cytryny do skropienia bananów
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka agar-agar (substancja żelująca)
  • Spód:
  • 130g masła
  • 100g mąki orzechowej (u mnie arachidowa)
  • 50g mąki gryczanej
  • 100g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
  • 1 jajko
  • 40g cukru pudru

Przygotowanie:

Spód:

  • Wszystkie mąki i cukier puder wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Kolejno dodać pokrojone w kosteczkę schłodzone masło i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać jajo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do tarty wysmarować masłem. Jeśli forma nie jest ceramiczna, tylko aluminiowa – wyłożyć następnie papierem do pieczenia. Formy z powłoką teflonową nie trzeba smarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim przygotowaną foremkę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez ok 15-20minut aż ciasto przybierze piękny złoty kolor. Jeśli spód w trakcie pieczenia zacznie się podnosić wystarczy przedziurawić nożem ciasto  i przygnieść łopatką, a posłusznie wróci na miejsce. Studzić w formie.
  • Spód można również upiec z mąki pszennej (ale niestety straci na smaku)– należy wówczas dać 150g mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej, 150g masła i 1 jajko. Postępować jak w przypadku wyżej opisanego ciasta.

Krem:

  • Masę kajmakową przenieść do rondelka i dodać 5-6 kostek gorzkiej czekolady. Mieszać do czasu aż czekolada rozpuści się i połączy z masą krówkową. Powstały krem wyłożyć na wystudzony spód i wyrównać powierzchnię.
  • Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (by nie ciemniały). Gęsto ułożyć na warstwie kremu.
  • Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym.  Łyżeczkę agar-agar rozpuścić w dwóch łyżkach świeżo gotowanej wody ciągle mieszając – powstanie jednolita masa, która będzie szybko krzepła. Dodać ją do śmietany i dokładnie wymieszać. Gotową śmietanę wyłożyć na warstwę bananów i rozsmarować. Następnie posypać wierzch posiekaną nożem gorzką czekoladą (pozostałe kostki). Gotową tartę trzymać w lodówce.

Smacznego :)

tarta z bananem 4tarta z bananem 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>