Sernik cytrynowy – słońce na talerzu

sernik cytrynowy 4 a

 

Słoneczny sernik na nadchodzące wiosenne i co najważniejsze wreszcie cieplejsze dni :). W kolorze cytryny jest słońce, radość, energia i orzeźwienie. To magia? Topniejący śnieg sprawił, że zapragnęłam zjeść jakiś rześki i lekki deser.  Taki właśnie jest ten sernik.   Powstał z sera otrzymanego z odsączonego jogurtu naturalnego, który moim zdaniem wspaniale sprawdza się do serników, szczególnie gdy zależy nam na ograniczeniu kalorii. Odchudzony jest również krem cytrynowy, który w oryginalnej angielskiej wersji  zawiera sporą ilość masła. Ograniczenie masła absolutnie nie zepsuło smaku kremu, jest nadal pyszny, intensywnie cytrynowy. Wg mnie pasuje do większości deserów: do lodów, racuchów, serników, maślanych ciasteczek, babeczek? Jest wspaniałym, klasycznym dodatkiem i to dzięki niemu prezentowany sernik zaistniał. Bez lemon curdu deser traci cały charakter. Krem cytrynowy w tym przypadku jest konieczny i nie wolno z niego rezygnować! Kawałek takiego serniczka to wspaniałe preludium dla nadchodzącej wielkimi krokami wiosny. Polecam :).

Składniki  (na duży sernik o średnicy ok. 24 cm)

  • 3 duże opakowania greckiego jogurtu naturalnego (po 400g) (u mnie Pilos)
  •  250g zmielonego twarogu sernikowego lub sera mascarpone
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy (lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii)
  • szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • budyń waniliowy lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok i otarta skórka z 2 cytryn

sernik 2 aSpód:

  • 50 g zmielonych migdałów i dodatkowo garść płatków migdałowych
  • 30 g mąki
  • 70g masła
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru

Lemon curd:

  • sok wyciśnięty i otarta skórka z 2 cytryn
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
    100 g cukru (lub więcej jeśli ktoś
  • lubi słodsze desery)
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 plasterki masła

sernik cytrynowy 3Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem sernika należy wyłożyć jogurty na sito wyścielone gazą, zawiesić na misce i wstawić do lodówki (na około 16 – 24 godziny). Po tym czasie jogurt odsączy się z wody, będzie gęsty i kremowy, w konsystencji przypominający ser mascarpone. Na dnie miski zbierze się sporo płynu. Można 2 – 3 razy zamieszać jogurt podczas odsączania.
  •  Spód:  Na spód tortownicy położyć papier do pieczenia i zapiąć obręcz formy (spód nie przywrze do tortownicy, będzie ładnie odchodził). Do garnuszka włożyć pokrojone masło, śmietanę, cukier i mieszając rozpuścić na małym ogniu. Po rozpuszczeniu ostudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, zmielone migdały, płatki migdałów i wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy. Podpiec około 5 – 7 minut w 175 stopniach.
  • Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć odsączony jogurt, dodać twaróg sernikowy lub ser mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń waniliowy, cukier, cukier wanilinowy, otartą skórkę i sok z 2 cytryn. Zmiksować na małych obrotach. Gdy masa będzie gładka, wbijać kolejno jajka (miksując wolno przez około 20 sekund po każdym jajku). Masę wylać na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 – 100 minut.
  • Ostudzić sernik w formie, po czym zdjąć obręcz i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Następnie przygotować krem cytrynowy.
  • Lemon curd:   W garnku umieścić otartą skórkę i wyciśnięty sok z cytryn, cukier, jajko, żółtko, przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać (tak by nie było grudek) . Powstałą masę zagotować, a następnie dodać plasterki masła i gotować jeszcze chwilę mieszając ? jeśli powstały grudki przetrzeć sos przez sito lub zmiksować blenderem. Krem wyłożyć na wierzch sernika, udekorować cukrem pudrem i skórką cytrynową i gotowe 🙂

Smacznego!

sernik cytrynowy 1 d

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *