Na dobry początek mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy 44

Dziś zaczynam dzielić się swoimi pomysłami, inspiracjami i dziwactwami kulinarnymi na blogu. Jakby nie patrzeć to „wiekopomna chwila” ponieważ zbierałam się do tego od roku. I oto stało się! Umieszczam swój pierwszy wpis :)…

Będzie to mazurek pomarańczowy, który ostatnio śnił mi się po nocy. Zainspirowana przepisem Dorotus (http://www.mojewypieki.com/), postanowiłam, że podobny wypiek (z domową konfiturą pomarańczową i marcepanem) musi zagościć na moim stole świątecznym. Od siebie dodałam ciasto, które już wypróbowałam na miliard różnych sposobów – do mazurka pasuje jak żadne inne 🙂 oraz połączenie całości z moim ulubionym lemon curd (który pokochałam za sprawą męża, a jak wiadomo zdanie męża jest kluczowe podczas ustalania jakiegokolwiek domowego menu ;)).

Teraz o samym wypieku – jest delikatny, kruchy, lekko kwaśny ale również słodki. Dominują pomarańcze, ale marcepan i lemon curd są również wyczuwalne. Moim zdaniem jest pyszny. Polecam wypróbowanie tego przepisu na nadchodzące święta, mnie nie zawiódł…

A oto przepis…

mazurek pomarańczowy 11Kruche ciasto:

  • 140g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki krupczatki
  • 50 g drobnego cukru
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy

Konfitura pomarańczowa:

  • 3 pomarańcze (średniej wielkości)
  • 1 cytryna
  • 200 g cukru (cukier regulujemy wg kwaśności cytrusów)
  • 25ml likieru pomarańczowego lub cytrynowego

Lemon curd:

  • sok wyciśnięty i otarta skórka z 1,5 cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 plasterki masła

Kandyzowane plasterki pomarańczy:

  • 1 pomarańcza
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Ponadto: 70g masy marcepanowej, ewentualnie płatki migdałowe do dekoracjimazurek pomarańczowy 33

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

  • mąki: pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski, dodać mąkę krupczatkę, cukier (dobrze wymieszać sypkie składniki) i pokrojone w kostkę schłodzone masło i posiekać masło z mąką nożem
  • dodać esencję waniliową lub cukier waniliowy oraz wbić jajko i zagnieść szybko ciasto (ręcznie bądź używając odpowiedniej końcówki miksera)
  • powstałe ciasto zawinąć w folię aluminiową i na godzinę włożyć do lodówki
  • przygotować formę o wymiarach ok 30×25 cm – wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
  • rozwałkować ciasto podsypujące je mąką krupczatką na grubość ok 3-5mm (może być cieńsze ale wtedy należy skrócić czas pieczenia) i wyłożyć nim przygotowaną formę (brzeg ciasta ma wystawać tylko lekko ponad spód)
  • podziurawić ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut aż uzyska złoty kolor.

    Konfitura pomarańczowa:

  • pomarańcze i cytrynę umyć dokładnie po czym zetrzeć z nich skórkę tylko do białej warstwy (ta część cytrusów jest gorzka i konkurowałaby ze smakiem pomarańczy w konfiturze)
  • następnie obrać cytrusy pozbawiając kawałki błon i pestek i zmiksować w blenderze (mogą pozostać drobne kawałki)
  • zmiksowane cytrusy zasypać cukrem oraz wlać likier i gotować ok. 40-50 minut, do czasu aż woda odparuje, a całość przyjmie postać konfitury
  • na upieczony spód zetrzeć na grubych oczkach masę marcepanową i równomiernie rozprowadzić po czym wyłożyć powstałą konfiturę pomarańczową

    Lemon curd:

  • w garnku umieścić sok wyciśnięty z cytryn, otartą z nich skórkę, cukier, jajko, żółtko, przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać (tak by nie było grudek)
  • powstałą miksturę zagotować, a następnie dodać plasterki masła i gotować jeszcze chwilę mieszając – jeśli powstały grudki przetrzeć sos przez sito lub zmiksować blenderem.
  • Połowę powstałego sosu cytrynowego wyłożyć na warstwę pomarańczową (resztę przechowywać do tygodnia czasu w lodówce, lemon curd można wykorzystać do kruchych ciastek lub biszkoptów do porannej kawy, jako wierch sernika, nadzienie babeczek, warstwę tortu cytrynowego lub na milion innych sposobów 😉 )

    Kandyzowane plastry pomarańczy:

  • dokładnie umytą pomarańczę pokroić na plasterki
  • do szerokiego garnka wlać wodę, wsypać cukier i całość zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru
  • wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu (podczas gotowania odwracać plasterki)
  • gotować przez 1 godzinę – lub trochę dłużej – pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powstanie gęsty i kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku.
  • gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia (można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce)
  • kandyzowanymi pomarańczami udekorować wierzch mazurka (dodatkowo można posypać go płatkami migdałów i cieniutkimi płatkami marcepanu).

Smacznego 🙂

mazurek pomarańczowy 22

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *