Mimo tegorocznej mody na pierniki długo dojrzewające, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na piernik dla zapracowanych ? błyskawiczny, gotowy w kilkadziesiąt minut i smaczny od razu po upieczeniu :). Uwielbiam pierniki z dojrzewającego ciasta, mają głębię i niepowtarzalny smak. Jednak czasami tak się układa, że zabraknie czasu by nastawić ciasto lub po prostu upieczony piernik nie chce w porę zmięknąć by zaskoczyć bliskich smakiem na świątecznym stole. Na takie chwile, oraz dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni, mam specjalny piernik? Jest mięsisty, wilgotny i naprawdę smaczny. Wszyscy, których nim częstowałam pytali: ? czy to ten Twój piernik z dojrzewającego ciasta??? Można się nabrać ;). Co najważniejsze jest ekspresowy! Tego samego dnia przygotowujemy ciasto, pieczemy i po udekorowaniu możemy natychmiast podawać ? nie trzeba czekać aż zmięknie. Gdy będziecie przechowywać go w zamkniętym pojemniku zachowa świeżość do 6 dni. Nie jest pracochłonny, ani nie wymaga specjalnego sprzętu – wystarczy garnek, foremka i łyżka. Ma jeszcze jedną super właściwość ? szybko znika ;)? Polecam na nadchodzące święta lub dla zaspokojenia kaprysu do wieczornej kawy :).
Składniki na foremkę 25cm na 12 cm:
- 300g mąki (2 szklanki), (u mnie orkiszowa 600, owsiana i pszenna ? moja własna mieszanka)
- 130g masła
- 2 ? 3 jajka (jak duże, to 2)
- 2 ? 3 łyżki miodu
- 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (można zastąpić białym)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki)
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 4 łyżeczki przyprawy piernikowej ( lub więcej jeśli ktoś lubi intensywny korzenny smak)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo: do przełożenia i wysmarowania boków i wierzchu powidła śliwkowe (powinien wystarczyć jeden słoiczek) i żurawina do dekoracji.
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/3 ? ? szklanki śmietanki 30%
- Cienki plasterek masła
- 1 ? 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra ? dół)
- Masło rozpuścić w garnku z grubym dnem.
- Do rozpuszczonego dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kawę zbożową i kakao. Mieszać do połączenia składników.
- Kolejno dodać partiami mleko, ciągle mieszając. Następnie wsypać zielone orzechy włoskie i zdjąć z ognia. Delikatnie ostudzić przed dodaniem jajek.
- Gdy masa trochę przestygnie, dodać roztrzepane jajka i szybko zamieszać by się nie ścięły.
- Następnie wsypać sodę oczyszczoną i zamieszać ? masa lekko się spieni.
- Do garnka z korzenną masą przesiać mąkę i mieszać do połączenia składników ? dokładnie, by w cieście nie było grudek mąki.
- Foremkę wysmarować masłem i wysypać otrębami lub bułką tartą. Przenieść do niej przygotowane ciasto i piec w 180 stopniach przez 40 ? 60 minut (do suchego patyczka). Nie piec zbyt długo bo piernik wyschnie.
- Ostudzić w foremce. Przestudzony piernik wyjąć z foremki i przekroić na pół (jak na zdjęciu). Dół posmarować powidłami śliwkowymi (dość grubo) i przykryć wierzchnią warstwą ciasta. Boki i górę również wysmarować powidłami ? cienko.
- Ciasto polać polewą (przepis niżej), przykryć nią dokładnie wierzch i boki. Na niezastygniętej ułożyć suszoną żurawinę (można pominąć). Chłodzić tylko do momentu zestalenia się polewy. Później piernik trzymać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej ? jest dobry zaraz po upieczeniu i przez kolejne 4 ? 6 dni jeśli jest odpowiednio przechowywany ? w innym wypadku wyschnie nieco wcześniej.
Polewa:
- Czekoladę, połowę śmietanki i masło umieścić w garnku z grubym dnem. Grzać do momentu rozpuszczenia czekolady. Kontrolować konsystencję dodając śmietankę. Dosłodzić cukrem pudrem jeśli to konieczne.
Mmm, wygląda znakomicie 🙂
Ja znów się spóźniłam z piernikiem dojrzewającym, więc w tym roku stawiam na szybkie przepisy 🙂
U mnie jest podobnie w tym roku… zabrakło czasu na piernik dojrzewający, ale ten przepis powstał na takie właśnie okoliczności i super zdaje egzamin 🙂
Zrobiony na próbę…ale już wiem,że na pewno zagości na moim wigilijnym stole:):) doskonały pod każdym względem!! ten przepis zasługuje na ogromne wyróżnienie! gratulacje!
Bardzo, ale to bardzo mi miło czytając takie opinie… Dziękuję 🙂
Pychotka 🙂 muszę wypróbować, bo tradycyjnego nigdy nie chce mi się robić… 😉
http://www.sagneska.pl
Na pewno przyrządzę piernik z tym przepisem 🙂 Wygląda apetycznie 🙂
Najlepszy piernik jaki jadlam! Powiem wiecej- smakuje mi bardziej od dlugodojrzewajacego. Miekki i miesisty. Niebo! Teraz tylko ten bede robic, bo i dzieciom bardzo smakowal.