Piernik błyskawiczny

Piernik błyskawiczny 4aa

Mimo tegorocznej mody na pierniki długo dojrzewające, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na piernik dla zapracowanych – błyskawiczny, gotowy w kilkadziesiąt minut i smaczny od razu po upieczeniu :). Uwielbiam pierniki z dojrzewającego ciasta, mają głębię i niepowtarzalny smak. Jednak czasami tak się układa, że zabraknie czasu by nastawić ciasto lub po prostu upieczony piernik nie chce w porę zmięknąć by zaskoczyć bliskich smakiem na świątecznym stole. Na takie chwile, oraz dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni, mam specjalny piernik… Jest mięsisty, wilgotny i naprawdę smaczny. Wszyscy, których nim częstowałam pytali: „ czy to ten Twój piernik z dojrzewającego ciasta?”… Można się nabrać ;). Co najważniejsze jest ekspresowy! Tego samego dnia przygotowujemy ciasto, pieczemy i po udekorowaniu możemy natychmiast podawać – nie trzeba czekać aż zmięknie. Gdy będziecie przechowywać go w zamkniętym pojemniku zachowa świeżość do 6 dni. Nie jest pracochłonny, ani nie wymaga specjalnego sprzętu – wystarczy garnek, foremka i łyżka. Ma jeszcze jedną super właściwość – szybko znika ;)… Polecam na nadchodzące święta lub dla zaspokojenia kaprysu do wieczornej kawy :).Piernik błyskawiczny przepis

Piernik błyskawiczny 1aaPiernik błyskawiczny 3aaSkładniki na foremkę 25cm na 12 cm:

  • 300g mąki (2 szklanki), (u mnie orkiszowa 600, owsiana i pszenna – moja własna mieszanka)
  • 130g masła
  • 2 – 3 jajka (jak duże, to 2)
  • 2 – 3 łyżki miodu
  • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (można zastąpić białym)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki)
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej ( lub więcej jeśli ktoś lubi intensywny korzenny smak)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo: do przełożenia i wysmarowania boków i wierzchu powidła śliwkowe (powinien wystarczyć jeden słoiczek) i żurawina do dekoracji.

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/3 – ½ szklanki śmietanki 30%
  • Cienki plasterek masła
  • 1 – 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra – dół)
  • Masło rozpuścić w garnku z grubym dnem.
  • Do rozpuszczonego dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kawę zbożową i kakao. Mieszać do połączenia składników.
  • Kolejno dodać partiami mleko, ciągle mieszając. Następnie wsypać zielone orzechy włoskie i zdjąć z ognia. Delikatnie ostudzić przed dodaniem jajek.
  • Gdy masa trochę przestygnie, dodać roztrzepane jajka i szybko zamieszać by się nie ścięły.
  • Następnie wsypać sodę oczyszczoną i zamieszać – masa lekko się spieni.
  • Do garnka z korzenną masą przesiać mąkę i mieszać do połączenia składników – dokładnie, by w cieście nie było grudek mąki.
  • Foremkę wysmarować masłem i wysypać otrębami lub bułką tartą. Przenieść do niej przygotowane ciasto i piec w 180 stopniach przez 40 – 60 minut (do suchego patyczka). Nie piec zbyt długo bo piernik wyschnie.
  • Ostudzić w foremce. Przestudzony piernik wyjąć z foremki i przekroić na pół (jak na zdjęciu). Dół posmarować powidłami śliwkowymi (dość grubo) i przykryć wierzchnią warstwą ciasta. Boki i górę również wysmarować powidłami – cienko.
  • Ciasto polać polewą (przepis niżej), przykryć nią dokładnie wierzch i boki. Na niezastygniętej ułożyć suszoną żurawinę (można pominąć). Chłodzić tylko do momentu zestalenia się polewy. Później piernik trzymać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej – jest dobry zaraz po upieczeniu i przez kolejne 4 – 6 dni jeśli jest odpowiednio przechowywany – w innym wypadku wyschnie nieco wcześniej.

Polewa:

  • Czekoladę, połowę śmietanki i masło umieścić w garnku z grubym dnem. Grzać do momentu rozpuszczenia czekolady. Kontrolować konsystencję dodając śmietankę. Dosłodzić cukrem pudrem jeśli to konieczne.

Smacznego 🙂Piernik błyskawiczny 2aa

Wigilijny Piernik 2014 Świąteczne słodkości! Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Smaczna Jesień

7 myśli nt. „Piernik błyskawiczny

    • U mnie jest podobnie w tym roku… zabrakło czasu na piernik dojrzewający, ale ten przepis powstał na takie właśnie okoliczności i super zdaje egzamin 🙂

  1. Zrobiony na próbę…ale już wiem,że na pewno zagości na moim wigilijnym stole:):) doskonały pod każdym względem!! ten przepis zasługuje na ogromne wyróżnienie! gratulacje!

  2. Najlepszy piernik jaki jadlam! Powiem wiecej- smakuje mi bardziej od dlugodojrzewajacego. Miekki i miesisty. Niebo! Teraz tylko ten bede robic, bo i dzieciom bardzo smakowal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *