Kruche ciasto z rabarbarem i konfiturą truskawkową

kuruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 7Kwaskowaty rabarbar, słodka konfitura truskawkowa, a do tego kruche ciasto… Taki deser już od tygodnia chodził mi po głowie… i wychodził – właśnie na niego patrzycie :). Ciasto z sezonowymi dodatkami to dobry pomysł na weekendowe lenistwo.  Lubię połączenie truskawek i rabarbaru, które kojarzy mi się ze słońcem i majem. To zapowiedź zbliżającego się wielkimi krokami lata. Działkowe truskawki jeszcze każą na siebie czekać, dlatego  postanowiłam skorzystać z konfitury truskawkowej ale nie żałuję :). Za to sezon na rabarbar w pełni więc nie ma na co czekać, trzeba korzystać póki czas! Oto jeden ze sposobów jego zastosowania – polecam bo to bardzo smaczna propozycja.

Składniki na formę o średnicy 26 cm lub o wymiarach 28:24 cm:

kuruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 6 kuruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 4Kruche ciasto:
  • 150g mąki pszennej lub orkiszowej (może być nawet pełnoziarnista – jak u mnie)
  • 100g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 150g schłodzonego masła
  • 40g  cukru
  • 1 jajko
Rabarbar:
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Konfitura lub dżem truskawkowy – 2 -3 łyżki (tyle by posmarować spód)
Kruszonka:
  • 90g masła (schłodzonego)
  • 150g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 50g cukru

Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Spód:

  • Mąki i cukier wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Kolejno dodać pokrojone w kosteczkę schłodzone masło i rozetrzeć palcami z mąką. Wbić jajo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia( formy z powłoką teflonową nie trzeba smarować tłuszczem ani wykładać). Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim przygotowaną foremkę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez ok 20minut aż ciasto przybierze piękny, złoty kolor. Jeśli spód w trakcie pieczenia zacznie się podnosić wystarczy przedziurawić nożem ciasto  i przygnieść łopatką, a posłusznie wróci na miejsce.

Rabarbar:

  • Rabarbar umyć i obrać ze skórki. Łodygi pokroić na 1 cm kawałki i w misce zasypać cukrem. Odstawić na czas chłodzenia i pieczenia ciasta by puścił sok. W innym wypadku łodygi namoczyłyby nadmiernie ciasto i nie byłoby kruche.
  • Upieczony spód ciasta posmarować konfiturą truskawkową i wyłożyć rabarbar oprószony cukrem (bez soku).

Kruszonka:

  • Mąkę wymieszać z cukrem i dodać bardzo zimne masło pokrojone w kosteczkę. Rozetrzeć masło palcami z mąką i cukrem, tak by powstały większe okruszki ciasta. Jeśli kruszonka nie jest sypka i bardzo się lepi, można dodać trochę mąki.
  • Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-40 minut (w zależności od piekarnika).
  • Gdy ciasto trochę przestygnie udekorować cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

kuruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 2kuruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *