Ciasto drożdżowe z rabarbarem, kokosem i kruszonką

drożdżowe z rabarbarem 2

To ciasto drożdżowe nie przypomina w niczym suchych bułek drożdżowych, które często się z nim kojarzą. Jest wilgotne, maślane, puchate i bardzo długo zachowuje świeżość – nawet do 4 dni!  Inspiracja pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, i tam właśnie podpatrzyłam niestandardowy sposób wyrastania rozczynu i sposób pieczenia. Niestety trochę czasu trzeba zarezerwować na przygotowanie tego ciasta ale uwierzcie, jest warte zachodu :). Przepis Asi zmodyfikowałam po swojemu… Pokusiłam się o dodanie do placka wiórków kokosowych i muszę przyznać, że fajnie ożywiły smak zarówno ciasta jak i samej kruszonki, a przy tym fajnie kontrastowały z rabarbarem. Zaufajcie, rabarbar i kokos to dobrana para :). Zrezygnowałam z części masła na rzecz oleju kokosowego, który jest uważany za najzdrowszy i dodatkowo podkreślił smak kokosa w cieście. Oczywiście można również użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego, arachidowego lub innego ulubionego. Powtarzałam później ciasto z zastosowaniem oleju rzepakowego i również było bardzo smaczne. Polecam!

drożdżowe z rabarbarem drożdżowe z rabarbarem 5Składniki na dużą blachę o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm:

  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
  • 30g drożdży (użyłam świeżych)
  • 3,5 szklanki mąki (u mnie chlebowa ale ciasto lepiej wyrośnie na tortowej lub takiej do wypieków drożdżowych)
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych (trochę ponad pół szklanki)
  • 100g masła
  • 100g oleju (u mnie kokosowy ale dobry będzie również rzepakowy czy słonecznikowy)
  • 1 szklanka cukru
  • Ok. 700g rabarbaru – u mnie 10 łodyg średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 50g cukru
  • 100g masła

Przygotowanie:

  • Jajka, mleko i drożdże wyciągnąć z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem (lub dłużej jeśli mamy czas). Składniki powinny mieć  temperaturę pokojową.
  • Jajka utrzeć z 2 łyżkami cukru na białą puszystą masę. Ucieranie powinno zająć ok. 7 minut na najwyższych obrotach miksera.
  • W tym czasie rozpuścić w garnuszku masło z pozostałą ilością cukru i szklanką mleka. Gdy tłuszcz już będzie płynny, wlać olej i ostudzić do temperatury, która nie sparzy drożdży (ciecz powinna być ciepła ale nie gorąca – nie powinna parzyć w palec). Gdy temperatura będzie już odpowiednia,  pokruszyć drożdże i dokładnie wymieszać.
  • Następnie  odstawić powstałą masę na 1-1,5 godziny w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce (wkładam je do piekarnika i nastawiam temperaturę na ok. 30 do 50 stopni).
  • Rabarbar umyć, obrać z zewnętrznej skórki, posiekać na ok. 1 cm kawałki i zasypać cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru.  Odstawić na czas wyrastania ciasta. Po tym czasie rabarbar puści wodę, dzięki temu zabiegowi ciasto nie będzie namoknięte od soku.
  • Po upływie 1,5h wymieszać spienioną i nieco wyrośniętą masę jajeczną z przesianą mąką. Powstałe ciasto należy wyrabiać ręką (lub mikserem z odpowiednią końcówką) ok. 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie i łatwo będzie odchodziło od ręki. Włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Kolejno odstawić je do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przygotować kruszonkę. Mąkę, wiórki kokosowe i cukier dokładnie wymieszać i wkroić schłodzone masło. Rozetrzeć je palcami z sypkimi składnikami do momentu gdy powstaną okruszki kruszonki. Jeśli całość wyszła zbyt kleista należy dodać nieco mąki lub wiórków kokosowych.
  • Na wyrośnięty wierzch ciasta drożdżowego wyłożyć rabarbar (bez soku) i posypać kruszonką.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku – przez pierwsze 20 minut z uchylonymi drzwiczkami (ciasto wtedy jeszcze wyrasta), po czym zamknąć  drzwiczki i piec kolejne 35-45 minut – kontrolować stopień wypieczenia patyczkiem – powinien być suchy. Brzegi ciasta i kruszonka pięknie się zarumienią. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

drożdżowe z rabarbarem 3 drożdżowe z rabarbarem 6 drożdżowe z rabarbarem 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *