Domowe pralinki (trufle) orzechowe a’la ferrero rocher

Pralinki orzechowe domowe ferrero rocher 1

Czekałam i czekałam, pod koniec wręcz odliczałam dni… i wreszcie jest, nowy 2015 Rok :-D! To nie tak, że ten miniony był nieudany, pechowy, czy że chciałabym o nim jak najszybciej zapomnieć… Był rokiem zmian, również na lepsze i dużo lepsze. Zmieniłam swoje podejście do wielu codziennych spraw, niektóre złe przyzwyczajenia, zmieniłam również otoczenie. Coś się skończyło, by coś innego mogło mieć początek. Dobrze, że 2014 się skończył i przyszedł nowy rok, a z nim nowe wyzwania, plany, postanowienia, marzenia…. Nie lubię stać w miejscu, nie lubię wracać do przeszłości, powielać błędów. Zarówno Wam jak i sobie życzę by wszystkie plany wypaliły, by kuchnie wypełniał wspaniały zapach dobrego, domowego jedzenia, by stół gromadził szczęśliwych, uśmiechniętych ludzi i wybyło ich coraz więcej przy tym stole. Wszystkiego co najlepsze w Nowym 2015 Roku :).

Mamy nowy rok i pierwszy wpis na blogu. Podobnie jak rok temu proponuję Wam coś małego i słodkiego :)… Wtedy były to pierniczki, a dziś trufle orzechowe, przypominające nieco czekoladki Ferrero Rocher. Przepis miał pojawić się przed świętami, ale małe słodkości nie uchowały się do czasu zdjęć… Zanim pstryknęłam fotki, moja domowa Szarańcza uporała się z licznym zastępami pralinek… Dzięki temu dowiedziałam się, że połączenie jest trafione, bo owa Szarańcza dopominała się jeszcze kilka razy podobnych trufli. Sprawdzone na domownikach, rodzinie i sąsiadach – niezadowolonych brak :D. Polecam.

Pralinki trufle ferrero rocher aPralinki orzechowe domowe ferrero rocherPralinki orzechowe domowe ferrero rocher 3aSkładniki na ok. 50 sztuk (lub więcej mniejszych, moje nie były małe):

  • 500g sera mascarpone
  • 3 – 4 czubate łyżki nu telli
  • 150g wafelków orzechowych
  • 150g orzechów laskowych
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 – 75 ml likieru orzechowego, kawowego, irish carem, rumu lub wódki
  • 1 – 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Dodatkowo: orzechy laskowe do środka trufli, kakao i cukier puder

Przygotowanie:

  • W dużej misce umieścić ser mascarpone, nutellę, śmietankę i likier. Zamieszać dokładnie do połączenia składników.
  • Orzechy prażyć na suchej patelni, gdy będą jeszcze ciepłe, wysypać na czystą ściereczkę, i pocierając jej brzegami o orzechy usunąć skórki (po zmieleniu będą gorzkie). Ostudzone orzechy zmielić w misie blendera – najlepiej by pozostały kawałki orzechów, nie mielić na mąkę.
  • Wafelki również zmielić w blenderze (malakserze), tak by pozostały drobne kawałki. Wymieszać zmielone orzechy i wafelki. Odłożyć 2/3 mieszaniny, a 1/3 wsypać do masy serowej.
  • Masę dokładnie wymieszać z wafelkami i orzechami , skosztować i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Odstawić do zamrażarki na 15 – 20 minut by łatwiej było formować trufle.
  • Po schłodzeniu formować niewielkie trufle (najwygodniej przy pomocy dwóch łyżeczek), do środka można wcisnąć orzech laskowy. Uformowane kulki przenosić do miski z wymieszanymi zmielonymi wafelkami i orzechami, otaczać każdą dokładnie w posypce. Ewentualne dodatkowo można otoczyć je w cukrze pudrze wymieszanym z gorzkim kakao.
  • Przed podaniem schłodzić. Ja wolę gdy trufle nie są zbyt zimne i twarde, więc wyciągam je 15 – 25 minut przed podaniem.

Smacznego 🙂Pralinki orzechowe domowe ferrero rocher 2a
Karnawałowe Słodkości! Walentynkowe menu

8 myśli nt. „Domowe pralinki (trufle) orzechowe a’la ferrero rocher

  1. Wyglądają cudnie! Ostatnio pokusiłem się o realizację podobnych, tyle że z chilli i kakao oraz takich trochę ala raffaelo. Na odmianę z orzechami przyjdzie jeszcze czas, aczkolwiek patrząc na Twoje efekty, już wiem na czyim przepisie będę bazować.
    Znalazłem także kilka ciekawych odmian trufli na http://jemyzdrowo.pl/, może ktoś zechce skorzystać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *