Ciasto jogurtowe z truskawkami i migdałami

ciasto jogurtowe z truskawkami 2

Oto ciasto jogurtowe z truskawkami i migdałami. Wilgotne, lekkie i baaardzo owocowe :).  Truskawki opanowały chodniki, warzywniaki i targowe stragany, a co najważniejsze nareszcie smakują :D! Są słodkie, soczyste i pięknie się czerwienią. Nie potrafię przejść obojętnie gdy patrzą na mnie z koszyków… Podobnie było i tym razem. Miałam się szybko spakować, okiełznać bałagan w kuchni, który pozostawiłam dzień wcześniej oraz przygotować się do wyjazdu na wieś. Broń Boże nie planowałam piec… ale plany się zmieniły gdy stojąc na przystanku wpadły mi w oko czerwone od słońca truskaweczki, które sprzedawała znana z widzenia, sympatyczna babcia. Po chwili obok truskawek w koszyku wylądował jogurt naturalny i wszystko stało się jasne – będzie ciasto jogurtowe na wyjazd :D! Przygotowuje się je błyskawiczne – należy ubić białka jaj, a pozostałe składniki zamieszać łyżką. Z truskawkami, wiśniami, śliwkami, rabarbarem, malinami czy innymi ulubionymi owocami, zawsze smakuje wybornie. Z kruszonką czy bez, jest pyszne i co najlepsze można się nim cieszyć bez obaw o utratę linii :).  Długo pozostaje świeże i dobrze się przenosi – stworzone na piknik. Polecam na nadchodzące letnie dni.

ciasto jogurtowe z truskawkami 4 IMG_3296Składniki na duża blachę o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm:

  • 4 jaja – oddzielnie żółtka od białek (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 300g mąki (u mnie mąka chlebowa – 720, stąd ciasto jest trochę ciemniejsze)
  • 150g cukru
  • 3 łyżeczki cukru migdałowego (opcjonalnie – można zastąpić waniliowym)
  • 250g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej  (najlepiej greckiego)
  • 50g roztopionego masła lub oleju (ja dałam olej kokosowy ale może być również rzepakowy czy słonecznikowy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Ok. 1 kg truskawek
  • 2 czubate łyżki płatków migdałowych
  • Cukier puder do posypania
  • Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół) i przygotować blaszkę. Wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jeśli używamy masła, roztopić je w garnuszku i delikatnie ostudzić by podczas łączenia płynnych składników, żółtka się nie ścięły się pod wpływem gorącego masła.
  • Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesianą dokładnie wymieszać z cukrem i cukrem migdałowym.
  • Rozkłócone żółtka wymieszać z jogurtem, olejem lub roztopionym masłem. Powstałą masę wlać do mąki i zamieszać.
  • Białka ubić na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie przełożyć je do miski z mąką i delikatnie połączyć do powstania jednolitej masy. Nie należy zbyt długo mieszać ponieważ ciasto będzie mniej puszyste.
  • Masę wylać do przygotowanej foremki i równomiernie rozprowadzić. Warstwa będzie dość cienka, ale nie należy się tym przejmować – w piekarniku urośnie.
  • Na wierzchu ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na połówki truskawki (rozcięciem do góry) i posypać płatkami migdałów. Moje ciasto nie urosło zbyt wysokie ponieważ dałam bardzo dużo truskawek – jeśli chcemy by było wyższe należy zredukować ich ilość.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut lub nieco dłużej jeśli po upływie tego czasu patyczek nie będzie suchy. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂 ciasto jogurtowe z truskawkami 3

ciasto jogurtowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *