Mini bezy z malinami i borówkami

Mini bezy z malinami i borówkami a

Kolejne podejście do bezy, tym razem jak widać w wersji mini :). Pamiętam jak rok temu w podobnych okolicznościach z wypiekami na twarzy pisałam post z przepisem na Pavlovą z owocami lata… Z wypiekami na twarzy, bo bezy to moje ulubione słodkości, podchodzę do nich bardzo ambicjonalnie, długo opracowywałam przepis i poznawałam piekarnik nim osiągnęłam upragniony efekt. W podobnych okolicznościach… bo teraz też leżę z nogą w górze… Wakacyjny pech jak widać nie ma zamiaru mnie opuszczać i chcąc nie chcąc, upał czy nie, trzeba jakoś funkcjonować i wracać do formy. Na szczęście są na tym świecie bezy :)…i jak rok temu białe, kruche i puchate słodkości skutecznie podnosiły moje morale, tak i teraz poprawiają mi humor :). Nie dość, że pięknie się prezentują (uwielbiam na nie patrzeć), najlepiej smakują z sezonowymi owocami, to te w wersji mini przygotowuje się dużo szybciej – co nie jest bez znaczenia w takie upały! Beziki można upiec 2, 3 dni wcześniej – choć przy obecnych temperaturach pozostawione na zewnątrz bez przykrycia trochę wysychają . Wysychają, czyli nie są tak puchate w środku, ale również są bardzo smaczne. Nie potrafię policzyć ile to już osób, które krzywiły się na słowo „beza”, przekonałam do tego deseru. Gdy teraz proponuję im bezę, od razu proszą dwie porcje ;). Wszystkich którzy jeszcze nie mieli okazji zjeść domowej bezy, zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Polecam :)!

 

Mini bezy z malinami i borówkami a2Mini bezy z malinami i borówkami a3Składniki na 12 – 14 bezików:

  • 150g białek (białka z 4 – 5 dużych jaj)
  • 230g cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego, lub białego octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych

Krem (potrzebna będzie trochę więcej niż połowa kremu z poniższych składników – resztę można po prostu zjeść z owocami 🙂 ):

  • 250g sera mascarpone
  • 250ml schłodzonej śmietany 30% (UHT)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 duże kostki czekolady (20g)
  • 1 kieliszek likieru kokosowego

Do podania: maliny, borówka amerykańska, świeże liście mięty, cukier puder

Przygotowanie:

Beziki:

  • Białka powinny być w temperaturze pokojowej, a najlepiej wybić je dzień wcześniej – wstawić na noc do lodówki, a rano wyciągnąć na kilka godzin przed pieczeniem bezików. Jeśli nie mamy czasu, ważne by nie były zimne.
  • Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
  • Przenieść wybite białka do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera aż powstanie wysoka, sztywna piana.
  • Następnie nie przerywając ubijana, dodawać łyżeczka po łyżeczce – wtedy gdy wcześniejsza zostanie wbita w pianę. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez 5 – 10 minut. Piana powinna być błyszcząca i sztywna.
  • Następnie dodać wiórki kokosowe, ocet i mąkę ziemniaczaną, ubić do połączenia składników z pianą.
  • Na blaszce ułożyć papier do pieczenia. Narysować na nim 12 – 14 okręgów o średnicy ok. 6 – 7 cm (w odstępach – beziki w trakcie pieczenia trochę urosną).
  • Na narysowane kółka wykładać po łyżce ubitych białek i formować kształt bezy. Spody powinny być bardziej płaskie, czapeczki mogą mieć bardziej fantazyjne kształty.
  • Piec przez 15 – 20 minut w 120 stopniach na środku piekarnika (grzanie góra dół – konwencjonalne BEZ TERMOOBIEGU!) . Następnie ostudzić piekarnik do 100 stopni i piec od 30 do 45 minut w zależności od ilości bez (14 sztuk – 30 minut, 12 sztuk – 45 minut). Najlepiej kontrolować stopień wypieczenia obserwując beziki – każdy piekarnik jest inny – powinny być sztywne ale kruche z zewnątrz i od spodu. Uwaga podczas sprawdzania spodu, beziki są bardzo delikatne i łatwo się kruszą trzeba więc z nimi delikatnie się obchodzić ;). Po upieczeniu ostudzić.

Krem:

  • Bardzo zimną (schłodzoną) śmietankę 30% ubić na pianę z dwoma łyżkami cukru pudru.
  • Połączyć mieszając łyżką z serem mascarpone, likierem kokosowym i rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę rozpuścić z dwoma łyżkami śmietanki 30% w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Wykładać po czubatej łyżce kremu na płaskich bezikach. Następnie układać owoce i listki mięty, przykrywać „czapeczką” i posypać cukrem pudrem.
  • Schłodzić przed podaniem (wystarczy pół godziny w lodówce).

Smacznego 🙂Mini bezy z malinami i borówkami2Mini bezy z malinami i borówkami a1

Błękitne skarby lata! Lato w pełni!

12 myśli nt. „Mini bezy z malinami i borówkami

  1. Witam. Bezy z przepisu zrobiłam 2 razy. I 2 razy nie wyszły:( po upieczeniu bezy są nadal jak pianka, zbita Ale pianka. Co robię źle?

    • To może być niestety kwestia piekarnika… Swojego uczyłam się chwilę zanim wyszły idealne beziki. Ważne żeby podczas wstępnego pieczenia bez przy wyższej temperaturze, sprawdzać czy skórka już jest „ścięta” – nie może być bardzo miękka w dotyku, musi stawiać delikatny opór – jeśli nie stawia trzeba nieco wydłużyć czas pieczenia, np o 2-4 minuty. Później zaczyna się etap suszenia – pierwszy etap bez zmian (ewentualnie 2-5 minut dłużej), przy drugim warto wydłużyć czas pieczenia do momentu gdy bezy będą miały twardą skórkę i lekko podważone będą upieczone od spodu. Trzeba to kontrolować na bieżąco. Gdy bezy wystygną, proszę zdjąć je z pergaminu. Mam nadzieję, że pomogłam i że kolejna próba będzie udana :). Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *