Rozgrzewający mus na chłodne wieczory

mus czekoladowy 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na mus, a ajerkoniak, który ostatnio ukręciłam tylko pomógł mi się wreszcie zdecydować na ten właśnie deser.  Z reguły do przygotowania musu wykorzystuje się zarówno białka i żółtka jaj ale w tym przypadku żółtka były już w likierze, a białka które mi pozostały (nie lubię gdy coś się marnuje) postanowiłam wykorzystać do przygotowania musu. Deser jest mocno alkoholowy (z racji użycia sporej objętości likieru jajecznego) ale w bardzo przyjemny sposób. Mus jest lekki, puszysty, delikatnie czekoladowy, a dodatek wiśni wspaniale ożywia całość. Jest pyszny… Istotne jest by użyty ajerkoniak był dość gęsty ponieważ w innym wypadku deser będzie lejący. Jeśli mamy rzadki ajerkoniak użyjmy go w objętości 70 ml. Deser nie kwalifikuje się do podania dzieciom ale mi i mężowi uprzyjemnił weekendowy wieczór :). Jest niezastąpiony na póki co jeszcze zimowe dni. Polecam

 mus czekoladowy 3Składniki na 4 porcje:

  • 150 ml ajerkoniaku (może być też 100 ml – wówczas alkohol będzie mniej wyczuwalny)
  • 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białek jaj – białka z 4 jaj
  • 6 kostek gorzkiej czekolady i 3 białej
  • łyżeczka cukru pudru (czubata)
  • wiśnie z kompotu

 

Przygotowanie:

  • 5 kostek gorzkiej czekolady i 3 białej rozpuścić w kąpieli wodnej i chwilę studzić
  • Mocno schłodzoną śmietankę ubić z łyżeczką cukru pudru, następnie delikatnie połączyć z ajerkoniakiem i rozpuszczoną czekoladą.
  • Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie istnieje możliwość przebicia białek więc można ubijać je długo, do momentu gdy powstała masa będzie dzielić się na warstwy, będzie puchata, sztywna i błyszcząca.
  • Połączyć masę ajerkoniakowo-czekoladową z ubitymi białkami. Mieszać tylko do połączenia składników – zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości.
  • Gotowy mus można chłodzić albo w misce, w której był przygotowany lub przełożyć do pucharków. Mus powinien spędzić w lodówce przynajmniej 2 godziny przed podaniem.
  • Posiekać nożem pozostałą kostkę gorzkiej czekolady. Powstałymi wiórkami dekorować deser. Na wierzchu położyć kilka wiśni z kompotu i można się delektować 🙂

Smacznego

mus czekoladowy 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *