Babka orzechowo-czekoladowa

babka orzechowa 1

Już prawie kwiecień, w sercu wiosna, w kalendarzu wiosna, a za oknem biało, wieje i zimnica… Na nadchodzące święta zaplanowałam już prawdziwie wiosenną babę pomarańczową ale gdy tak wieje chłodem mam ochotę schować się pod kocem z kubkiem gorącej czekolady i zjeść kawałek aromatycznego i sycącego ciasta. Taka właśnie jest babka, którą prezentuję. Wilgotna, mięsista, czekoladowa i bardzo, ale to bardzo orzechowa :). Długo zachowuje świeżość i jest bardzo prosta do przygotowania (nie ma potrzeby włączania miksera – wystarczy łyżka) podobnie jak babka migdałowo-pomarańczowa ale to przeciwny biegun smaku. Obie babeczki są godne polecenia ale każda z innej bajki – co kto lubi. Ta tutaj będzie wymarzonym deserem dla miłośników czekolady i orzechów. Bardzo polecam 🙂

babka orzechowa 2Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 80g mąki pszennej
  • 2 łyżki likieru orzechowego lub kawowego
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 140g masła
  • 200g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (u mnie laskowe)
  • 12 czubatych łyżek cukru (lub więcej – moja babka nie była zbyt słodka)
  • 6 jaj – białka i żółtka oddzielnie
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3 łyżki likieru kawowego lub orzechowego
  • 5 kostek białej czekolady lub cukier puder w ilości by zagęścić polewę.

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wysmarować formę masłem i wysypać bułką tartą
  • Do zawieszonej na garnku z gotującą się wodą miski włożyć białą czekoladę i masło oraz wlać likier. Składniki powinny utworzyć jednolitą masę. Następnie dodać cukier i roztrzepane żółtka, wymieszać całość i zdjąć miskę z garnka.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wsypać zmielone orzechy i dokładnie połączyć składniki.
  • Kolejno połączyć mąkę z masą maślano – czekoladową oraz dodać ubite na sztywną pianę białka i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ale nie za długo bo ciasto straci puszystość).
  • Wylać 2/3 powstałej masy do formy, a do pozostałej części dodać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladę i zamieszać. Ciasto czekoladowe wylać na wierzch formy i długą wykałaczką zrobić kilka ósemek by powstały delikatnie dwukolorowe smugi obu kolorów ciasta.
  • Piec przez 45-55 minut, kontrolując stopień wypieczenia patyczkiem. Studzić babkę w formie.
  • Rozpuścić na parze 5 kostek białej czekolady, dodać likier i jeszcze chwilę gotować. Jeśli polewa jest za rzadka dodać trochę cukru pudru. Polać babkę, udekorować połówkami orzechów i płatkami czekolady.

Smacznego 🙂

babka orzechowa 7 babka orzechowa 5

8 myśli nt. „Babka orzechowo-czekoladowa

    • Myślę, że odpowiednia będzie taka o średnicy 23-24 cm. Ważne jest by na środku postawić jakiś metalowy kubeczek albo coś co stworzy komin. Babka jest dość wilgotna i może się nie dopiec w środku jeśli to pominiemy.
      powinno to wyglądać mniej więcej takPowinno to wyglądać mniej więcej tak 🙂 (oczywiście bez folii aluminiowej). Ważne jest również by wysmarować masłem i wysypać bułką również wybrany komin. Mam nadzieję, że babka się uda i będzie smakowała :).
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *