Pieczony burak w zielonym towarzystwie

sałatka z burakiem 2

 

Uparcie będę promowała i zachwalała pieczone, łatwo dostępne, tanie, bardzo zdrowe i co najważniejsze smaczne warzywa korzeniowe. Dziś czas na buraka! Buraczki pieczone w folii aluminiowej to moje ulubione „korzonki”. Jednocześnie piekę większą ilość i przechowuję w lodówce… a później wykorzystuję do sałatki, na kanapki, do przygotowania kremu (z upieczonych buraków jest o niebo lepszy), przygotowuję z nich pesto czy stosuję jako dodatek do dania głównego. Są po prostu pyszne pod każdą postacią! Tym razem prezentuję sałatkę z dodatkiem jajek marynowanych ( które przygotowałam na święta), sera feta, czerwonej cebuli oraz suszonych pomidorów. Do tego zestawienia pasował mi dressing z oliwy i sosu balsamicznego, który wspaniale uwydatnił smak buraczka ale nie zdominował pozostałych składników. Taka sałatka to wspaniała propozycja na drugie śniadanie, lekką kolację, na zdrowy i smaczny posiłek.

sałatka z burakiem 1Składniki dla 2 osób:

  • 2-3 średniej wielkości upieczone buraki
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 80 g sera feta
  • 2 garści rukoli
  • 12 listków sałaty rzymskiej mini
  • 2 jaja (u mnie marynowane)
  • 1/4 cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
  • łyżka uprażonych pestek dyni
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1,5łyzki sosu balsamicznego (1 łyżeczka płynnego miodu, 1,5 łyżki oliwy i 3 łyżki octu balsamicznego)
  • listki z 4 gałązek tymianku
  • świeżo mielony pieprz i sól

Przygotowanie:

  • Buraki obrać, skropić oliwą, octem balsamicznym oraz delikatnie posypać solą, pieprzem i zawinąć w folię aluminiową (nie musi być bardzo szczelnie, dobrze by odparowująca woda miała miejsce by się uwolnić). Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 45minut – 1,5 godziny aż zmiękną ( zależy od wielkości buraków). Upieczone ostudzić – można je przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
  • Na dwóch talerzach rozłożyć umyte i o osuszone liście sałaty rzymskiej, rukolę, upieczone i pokrojone buraki, przekrojone marynowane jajka, cebulę pokrojoną w piórka, ser rozdrobniony na mniejsze kawałki i posypać uprażonymi pestkami dyni.
  • Przygotować sos balsamiczny: połączyć miód, 1,5 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego i powstały płyn gotować chwilę aż delikatnie zgęstnieje. Oliwę wymieszać z sosem balsamicznym i polać sałatkę.
  • Na koniec posypać danie listkami tymianku, świeżo mielonym pieprzem, solą, podawać z pieczywem i jeść… na zdrowie 🙂

sałatka z burakiem 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *