Camembert pieczony z malinami i tymiankiem

Camambert pieczony z malinami

Oto przystawka, którą zaserwowałam mi Magda :). Z reguły to ja gotuję więc czasem miło być gościem :). Magda przyjęła mnie iście po królewsku. Był pieczony camembert, pomidorówka z sezamem, sałatka z pieczoną papryką, pierożki z ciasta francuskiego z gruszką i gorgonzolą, a na deser śliwki w cieście francuskim – proste i niesamowicie smaczne (!), odwrócona napoleonka (pyszna!) i esencjonalne ciasto z jagodami i kajmakiem. Prawdziwa uczta :D. Zainspirowana  wieczorem z Magdą, postanowiłam przygotować pieczony camembert ale w postaci sałatki. Magda podała mi go z rozmarynem i był naprawdę niesamowity, ja niestety nie dostałam rozmarynu (a nie mam go jeszcze w swoim ogródku balkonowym) więc skorzystałam z tymianku, którego u mnie pod dostatkiem. Tymianek zdał egzamin, a ser w połączeniu z sałatką z mieszanych sałat, orzechami piniowymi, malinami, jeżynami, miętą i sosem balsamicznym smakował wspaniale. Mój mąż był tak zachwycony, że zjadł prawie cały camembert z sałatką sam – ja mu tylko trochę pomogłam. Jeszcze nie raz wrócę do niesamowitych kulinarnych pomysłów Magdy, teraz jedynie mogę zaprosić Was na jej bloga – robi piękne indiańskie kolczyki, sami zobaczcie: http://kolczykiindianskie.blox.pl/html.  Wracając do pieczonego sera – jest naprawdę pyszny i wspaniale sprawdzi się na przyjęcia lub wieczory we dwoje. Robi wrażenie. Polecam!

Camembert pieczony z malinami-aCamambert pieczony z malinami1Camambert pieczony z malinami3Składniki na sałatkę – przekąskę dla 4  osób:

  • Camembert – mały lub większy (może być również light – dla dbających o linię)
  • Garść malin
  • Kilka gałązek tymianku – świeżego (lub rozmarynu)
  • Oliwa do skropienia
  • Pieprz i sól

Sałatka:

  • ¾ ł szklanki malin
  • ¾  szklanki jeżyn
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • Garść szpinaku – młodych listków (baby szpinak)
  • Garść liści rukoli
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • Listki mięty i tymianku (ok. pół szklanki) (lub zamiast tymianku dodać rozmaryn)
  • Sos balsamiczny
  • Oliwa dobrej jakości
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: ciemne pieczywo najlepiej z ziarnami – np. z tego przepisu

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Ser przekroić na pół lub odkroić tylko „czapeczkę” – jeśli nie mamy naczynia, które zapobiegnie wyciekaniu topiącego się sera.
  • Na większej części ułożyć listki tymianku – nie należy żałować, im więcej tym lepiej 😉 i przykryć je ciasno ułożonymi malinami. Całość posypać pieprzem, solą, skropić oliwą, na wierzch ułożyć listki tymianku i przykryć drugą częścią sera.
  • Umieścić w naczyniu żaroodpornym – najlepiej by ser miał niewiele miejsca, wówczas nie „ucieknie” i przekąska będzie się ‘trzymała kupy”.
  • Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 12 – 15 minut (w zależności od wielkości sera)
  • W czasie pieczenia sera przygotować sałatkę. Umyć wszystkie sałaty. Sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z liśćmi szpinaku i rukoli. Dodać listki tymianku i mięty, skropić sałatę oliwą, dodać odrobinę soli, pieprzu i wysypać uprażone orzechy piniowe, dodać łyżeczkę sosu balsamicznego i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Wyłożyć na talerz, przygotowaną sałatę, wysypać nieregularnie maliny i jeżyny, polać dodatkowo odrobiną oliwy i sosu balsamicznego i położyć kilka listków mięty.
  • Na sałacie ułożyć upieczony camembert – polać go nieco oliwą. Podawać w towarzystwie ciemnego pieczywa dobrej jakości – np. takiego domowego.
  • Ser można rozsmarowywać na pieczywie i jeść bez dodatków, bądź połączyć z sałatką.

Smacznego 🙂Camambert pieczony z malinami2 Camambert pieczony z malinami4 Camambert pieczony z malinami5

8 myśli nt. „Camembert pieczony z malinami i tymiankiem

    • Dziękuję za słowa uznania, szczególnie od Osoby, która tak pięknie podaje i fotografuje swoje niesamowite potrawy… Byłam widziałam i wiem co mówię :). Dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *