Grillowany tuńczyk z koprem włoskim i cebulą

tuńczyk 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuńczyk skomponowany z grillowanym koprem włoskim, to klasyk. Połączenie znane ?włoskim mammom? nie od dziś.  Nie bez powodu fenkuł nazywany jest  koprem włoskim ? to bardzo popularne i szeroko wykorzystywane w kuchni włoskiej warzywo. Od kiedy pierwszy raz spróbowałam kopru włoskiego nie dziwię się skąd wzięła się jego śródziemnomorska popularność . W niczym nie przypomina znanego nam koperku, ma lekko anyżowy aromat i smak (nie przepadam za anyżem ale w przypadku fenkułu w ogóle mi nie przeszkadza), jest rześki, wspaniale pasuje do mięs, ryb  ale jedzony samodzielnie jest również pyszny. Świetnie smakuje na ciepło, grillowany czy smażony – to jedno z moich ostatnich odkryć.

Koper włoski nie jest  łatwo dostępnym produktem ale nie wiedzieć czemu w pobliskim warzywniaku pojawiał się ostatnio bardzo często i postanowiłam nacieszyć się jego obecnością J. Dodatkowo moje ostatnie rybne łowy zaowocowały kawałkiem świeżego tuńczyka, który swoją drogą również jest dość ciężki do kupienia. Gdy tylko zobaczyłam ową rybkę i pomyślałam, że w domu w koszyku na warzywa czeka na swoją szansę koper włoski, nie mogłam tego nie wykorzystać. Okazja do przygotowania potrawy, o której tyle czytałam i wyobrażałam sobie jak smakuje nie trafia się często. Kupiłam, przygotowałam danie i odpłynęłam?  Dostałam kolejny powód do wielbienia, czerpania i inspirowania się kuchnią włoską. Włosi w kuchni po prostu wiedzą co robią. Przepis na tak podaną rybę pochodzi z książki ?Smaki Świata Włochy? (Linda Doeser). Danie jest bardzo odświętne i wyjątkowe, na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Gorąco polecam!

tuńczyk 1Składniki dla 2 osób:

  • 2 steki z tuńczyka po ok. 100g
  • Koper włoski (fenkuł)
  • 1 czerwona cebula
  • 80g makaronu z chilli (można pominąć lub podawać z ryżem)
  • 4 łyżki oliwy
  • Sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • Papryczka chilli
  • Garść rukoli + 2 łyżki świeżych ziół- tymianek i bazylia lub natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

tuńczyk 4Przygotowanie:

  • Marynata:  Papryczkę chilli pozbawić pestek (są bardzo ostre). Czosnek, papryczkę oraz rukolę i zioła bardzo drobno posiekać. Następnie dodać oliwę, skórkę i sok z cytryny, doprawić solą i dokładnie wymieszać. Filety z tuńczyka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć 3 łyżki marynaty, a resztą natrzeć rybę. Tuńczyka odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
  • Pokroić koper włoski i cebulę w plastry o grubości ok. 5mm i grillować kilka minut oprószone solą i polane odrobiną oliwy. Warzywa powinny zmięknąć.
  • W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pozostałą marynatą.
  • Tuńczyka grillować ok. 2 minut z każdej strony. Powinien być jeszcze delikatnie różowy w środku, mięciutki i soczysty. Wydłużanie czasu obróbki cieplnej sprawi, że mięso będzie przesuszone, zrobi się twarde i po prostu będzie niesmaczne.
  • Na talerzach ułożyć makaron, zgrillowaną cebulę i fenkuł, a na wierzchu ułożyć filety tuńczyka. Polać oliwą extra vergine, skropić sokiem z cytryny i posypać listkami tymianku i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego 🙂

tuńczyk 5tuńczyk 7tuńczyk 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *