Łosoś z grilla w pomarańczach

łosoś z grilla 1Oto kolejna grillowana ryba w moim wydaniu. Tym razem łosoś, którego filety marynowałam w soku z pomarańczy. Taka marynata nadaje wspaniały owocowy  smak mięsu ryby. Jest wyczuwalna ale nie dominuje i co najważniejsze nie tłamsi lecz pięknie podkreśla delikatny smak łososia.  To odkrycie sprawiło, że zastosowałam sok z pomarańczy również do marynowania wieprzowiny. Efekt tego zabiegu pojawi się na blogu niebawem. Wracając do rybki… grillowanie ryb to mój ulubiony sposób na ich obróbkę. Takie mięso samo w sobie zawiera mnóstwo dobroczynnych tłuszczy i wg mnie nie potrzeba dodatkowo go w nim kąpać. Ryby są zdrowe, lekkostrawne, a dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Uwierzcie – ten przepis przekonał już kilku nie tylko łososiowych ale również rybich sceptyków. Łososia można podać również z ryżem, z surówką z marchewki doprawioną pomarańczami  i jogurtem naturalnym lub z pieczoną papryką. Można go grillować na ruszcie na działce, na patelni grillowej w domu lub podawać z piekarnika. Jak komu wygodniej, jak kto lubi :). Filety łososia są łatwo dostępne, cechują się wysoką zawartością rozsławionych kwasów tłuszczowych Omega 3, poza tym zawierają duże ilości witamin D, B12 czy B6 oraz są bardzo smakowitym źródłem białka. Czy muszę jeszcze kogoś przekonywać, że warto wrzucić na ruszt taką rybę?…

Składniki dla 2 osób:

Marynata:

  •  filety łososia pokrojone w paski o wadze ok. 120 – 150g
  • 1 pomarańcza  – skórka otarta i sok
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne (albo mniej)
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  pieprz i sól (po szczypcie)
  •  łyżeczka cukru jeśli pomarańcze nie były słodkie

Dodatki:

  • 2 garści szpinaku (młodego)
  • ok. 80-100g ugotowanej ciecierzycy  (3/4 szklanki lub cała szklanka)
  •  8 kawałków suszonych pomidorów
  • garść domowych kiełków u mnie z soczewicy (można pominąć)
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  sok z połowy pomarańczy
  •  2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól do smaku + ewentualnie odrobina papryki słodkiej i pieprzu Cayenne

łosoś z grilla 2

Przygotowanie:

  • Filety łososia umyć i osuszyć.
  • Przygotować marynatę: wymieszać sok z pomarańczy, skórkę z niej otartą, sok z cytryny, oliwę, paprykę słodką i pieprz Cayenne, szczyptę soli oraz cukier jeśli jest konieczny i w tak przygotowanej marynacie, marynować filety łososia skórą do góry przez minimum godzinę.
  • Wyjąć filety łososia z marynaty, osuszyć na ręczniku kuchennym po czym grillować na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej w określony sposób: ok. 4 minuty skórą do dołu (1/3 wysokości mięsa zmieni kolor), kolejno przewrócić na drugą stronę i grillować kolejne 3 minuty po czym grillować chwilę boki (ok. 0,5-1 minuty). Nie należy wydłużać czasu obróbki cieplnej bo mięso ryby się wysuszy i straci delikatność. Zdjąć łososia z grilla i przygotować dodatki.
  • Ugotowaną ciecierzycę lub ciecierzycę z puszki wymieszać  z umytymi osuszonymi liśćmi szpinaku, dodać pokrojone suszone pomidory i kiełki soczewicy. W szklance połączyć sok z pomarańczy z oliwą, doprawić pieprzem, solą, papryką słodką i ewentualnie pieprzem Cayenne. W tym momencie można również dodać jogurt naturalny lub ułożyć go na sałatce.
  • Wykładać sałatę na talerze, polać dressingiem (jeśli do sosu nie dodawaliśmy jogurtu ułożyć go na sałatce). Następnie wyłożyć grillowanego łososia i jeść.

Smacznego 🙂

łosoś z grilla 3

3 myśli nt. „Łosoś z grilla w pomarańczach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *