Domowa pizza na cienkim cieście z szynką, boczkiem i oliwkami

pizza 7

 Pizza często gości na talerzach w moim domu i nie jest to bynajmniej pizza na telefon? Od kiedy pierwszy raz zrobiłam swoja własną, wyrzucam wszystkie ulotki, które znajduję w skrzynce. Smak, jakość składników, zapach który towarzyszy pieczeniu ciasta, cisza która zapada gdy pizza ląduje na stole i wreszcie pytania ?czy będzie dokładka??, przekonały mnie do przygotowywania domowej pizzy.  Najbardziej pracochłonną częścią  jest zagniecenie ciasta, cała reszta to czysta przyjemność! Komponowanie składników, krojenie i układanie na rozwałkowanym cieście zawsze wabi domowników do kuchni. Takie wspólne przygotowywanie posiłków zawsze daje dużo frajdy, a dzieci same garną się do pomocy. Uwielbiam tak spędzone chwile z bliskimi :)? Dziś prezentuję pizzę z dodatkami, które najbardziej polubiliśmy choć pachnące ciasto możemy podać z dowolnymi składnikami. Mój mąż lubi pizzę ?na bogato? ? czyli z duża ilością wszystkiego, ja wolę mniej okazałą, muśniętą odrobiną sosu, maksymalnie z 2-3 składnikami, rzuconymi to tu, to tam. Ilu ludzi, tyle upodobań, a jaka jest Twoja ulubiona pizza?

Składniki na pizzę o średnicy  ok. 30 cm:

pizza 4Ciasto:

  • 350g mąki chlebowej (u mnie orkiszowa ale pszenna również świetnie się sprawdzi)
  • 100g mąki ryżowej lub krupczatki
  • 2 łyżki oliwy
  • Jedna saszetka suszonych drożdży instant (7 – 8 g)
  • Ok. 300ml ciepłej ale nie gorącej wody (szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

pizza 1Sos:

  • Puszka pomidorów pelati
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Bazylia, oregano i tymianek, pieprz i sól do smaku
  • Pół łyżeczki cukru

pizza 6Pizza:

  • 1/3 ciasta z powyższych składników
  • Sos pomidorowy wedle upodobania (również ok. 1/3 otrzymanego z powyższych składników)
  • 1 kulka mozzarelli (125g)
  • 1posiekny w plasterki ząbek czosnku
  • 3 plastry grillowanego boczku
  • Kilka czarnych oliwek
  • 2 plastry szynki ser rano (może być też jeden podzielony na mniejsze kawałki lub inna ulubiona szynka)
  • Ulubione zioła: bazylia, tymianek lub oregano (u mnie tymianek bo akurat miałam świeży) ale bardzo pasuje oregano
  • Świeżo mielony pieprz i sól
  • Odrobina oliwy do skropienia pizzy
  • Rukola i listki bazylii do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Sos pomidorowy: Podsmażyć posiekany czosnek na łyżce  oliwy, dodać zioła, po czym wlać pomidory z puszki wraz z zalewą. Pomidory łyżką podzielić na mniejsze kawałki, wsypać cukier i gotować do czasu aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos. Doprawić pieprzem, solą i ewentualnie ziołami do smaku.
  • Ciasto: Drożdże, cukier, 2 łyżki oliwy i ciepłą wodę połączyć w małym garnuszku i odstawić przykryte ściereczką na 10-15 minut do spienienia. Woda nie powinna być gorąca bo sparzy drożdże i ciasto nie urośnie. Powinna mieć ok.30-40 stopni ? taka by nie parzyła w palec ale była przyjemnie ciepła.
  • W większej misce połączyć mąki z solą (dokładnie) i dodać do niej spienione drożdże z wodą. Zamieszać łyżką po czym wyciągnąć ciasto i zagniatać prze ok. 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie. W czasie gniecenia podsypywać mąką ale tylko tyle by ciasto nie kleiło się do ręki. Powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Następnie przełożyć zagniecione ciasto z powrotem do miski, wierzch skropić niewielką ilością oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1,5-2 godziny. Ciasto w tym czasie podwoi lub nawet potroi swoją objętość (zależy od drożdży).
  • Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski i chwilę zagniatać ? ok. 1-2 minut. Następnie oderwać kawałek (1/3) i rozwałkować na pizzę. Resztę ciasta trzymać w misce w lodówce (muszę przyznać, że pizza z ciasta, które przez noc leżakowało w lodówce jest smaczniejsza niż zrobiona ze świeżego).
  • Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (ok. 250-260 stopni). Rozwałkowane ciasto powinno chwilę odpocząć więc w tym czasie można przygotować składniki. Zgrillować 3 plastry boczku, posiekać w plastry ząbek czosnku, kulkę mozzarelli osączyć na ręczniku kuchennym.
  • Na rozwałkowane ciasto rozsmarować sos pomidorowy. Następnie ułożyć kawałki porwanej mozzarelli i grillowanego boczku, kolejno wyłożyć oliwki, czosnek i posypać pizzę oregano, tymiankiem lub bazylią. Wstawić do bardzo dobrze nagrzanego piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok.  7-9 minut (zależy od piekarnika ? trzeba obserwować). W tym czasie ciasto pięknie się zrumieni, ser stopi, a pizza będzie idealnie upieczona. Gotową wyjąc natychmiast z piekarnika, na wierzchu ułożyć porwana szynkę dojrzewającą, posiekane listki bazylii i rukolę. Ewentualnie posypać odrobiną startego twardego sera, odrobiną świeżo mielonego pieprzu, soli, skropić oliwą, pokroić na kawałki i podawać!

Smacznego 🙂

pizza 3

pizza 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pizza 8

3 myśli nt. „Domowa pizza na cienkim cieście z szynką, boczkiem i oliwkami

    • Witam. Zafrasowana tym komentarzem ruszyłam do kuchni by sprawdzić czy może coś pomyliłam w proporcjach. Mąkę odważyłam co do grama, a objętość wody co do milimetra i ciasto nie wyszło mi „rzadkie jak….”. Nie jest to ciasto, które jest strasznie zwarte ale takie właśnie powinno być. W trakcie gniecenia należy podsypać mąką tylko tyle by nie kleiło się do ręki. Powinno być miękkie i elastyczne – takie dużo ładniej wyrasta, bardzo dobrze się wałkuje i pizza po upieczeniu nie jest twarda na brzegach jak kamień. Dopiszę by w trakcie gniecenia podsypywać mąką ale tylko tyle ile zabierze ciasto. Może wlałeś za dużo wody (szklanka napełniona po brzegi ma ok 300ml – niepełna 250ml) albo dałeś za mało mąki, nie wiem co więcej mogło pójść nie tak.

  1. Pizza rewelacyjna!!!! Ciasto świetne,zrobiłam dokładnie z przepisu i wyszło takie jak napisałaś…miękkie,elastyczne,a po upieczeniu brzegi nie są twarde. Sos też pyszny. Wyrzucam inne przepisy na pizze,znalazłam w końcu idealny. Dziękuję!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *