Śniadanie mistrzów – czyli jajka w kokilkach ze szpinakiem i grillowanym boczkiem

jajka w kokilkach 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oto śniadanie mistrzów – jajka w kokilkach :). Pełne smaku, intensywne, sycące i pyszne! Często tak właśnie czcimy weekendowe poranki z mężem. Na tygodniu owsianka i inne węglowodanowe posiłki, a od święta ciekawy pomysł na jajka. To śniadanie powstało z inspiracji mojej babci, która to po świętach wyposażyła mnie w nieprawdopodobną ilość wiejskich jajek i z potrzeby zwolnienia miejsca w zamrażarce (z powodu świeżych kurczaków i nie tylko). Wietrzenie zamrażarki sprawiło, że odkryłam zamrożony szpinak, który uchował się w jej zakamarkach. Boczek zgrillowałam wcześniej by potrawa nie była zbyt tłusta (osączyłam go na ręcznikach papierowych). Danie jest szybkie i bardzo smakowite. Ważne jest by żółtko jaja pozostało płynne – taka jego postać dodaje potrawie charakteru i wyrazistości (jeśli żółtko się zetnie potrawa będzie niestety nieudana) . Polecam wypróbować poniższy przepis na niezapomniane śniadanie z najbliższymi :).

 jajka w kokilkach 2

Składniki na 4 kokilki o pojemności ok 100ml:

  • szpinak mrożony lub świeży ok. 100g (ja użyłam domowego ale z tych dostępnych w sprzedaży polecam bonduelle w liściach – wystarczy jedna kostka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g boczku parzonego w plasterkach
  • 4 jaja
  • 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 pełna łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka soku cytryny
  • garść posiekanego szczypiorku

jajka w kokilkach 1Przygotowanie:

  • Lekko zgrillować boczek, nie może być bardzo spieczony i ułożyć na dnie kokilek, a na wierzch wysypać ¼ startego parmezanu
  • Czosnek drobno posiekać, podsmażyć ok 1 minuty na maśle, następnie dodać rozmrożony szpinak i lekko doprawić pieprzem i sokiem z cytryny (szpinak musi być wcześniej bardzo dobrze rozmrożony by nie podchodził wodą) i smażyć ok 3-5 minut (jeśli używamy świeżego, należy go posiekać i smażyć do momentu gdy zwiędnie i lekko odparuje wodę). Nie należy zbyt mocno doprawiać szpinaku, bynajmniej solą (boczek jest sam w sobie słony). Gotowy szpinak przełożyć do kokilek.
  • Następnie wybić jaja na wierzch każdej kokilki, posypać lekko solą, pieprzem i startym serem.
  • Ułożyć kokilki w naczyniu żaroodpornym i zalać je wrzącą wodą do połowy ich wysokości.
  • Piec przez 10 – 13 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Ważne by jajka nie piekły się zbyt długo bo może dojść do ścięcia żółtka, które zepsuje smak dania.
  • Podawać ciepłe z pieczywem i porcją posiekanego szczypiorku.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>