Młode ziemniaki z okrasą, koperkiem i zsiadłym mlekiem :)

ziemniaki z zsiadłym mlekiem 2

Smak mojego dzieciństwa – młode ziemniaczki z koperkiem, skwarkami i szklanką zsiadłego mleka. Kojarzą mi się ze słońcem, mamą i czasem gdy spędzaliśmy rodzinne wakacje na roztoczańskiej wsi. Pochwała prostoty :). Znów tłumnie spotkaliśmy się u dziadków w piękny, słoneczny weekend. Nie mogło się skończyć inaczej – wyprawa po koperek w „grzędy”, skrobanie wykopanych ziemniaków, zapach powoli topiących się i brązowiejących skwarków, wczorajsze mleko, które zdążyło się zsiąść i wspólnie zjedzona kolacja w promieniach zachodzącego, czerwcowego słońca… Jak mówi pewna reklama – bezcenne…  Polecam 🙂 – w przepisie szczegółowa instrukcja jak przygotować najlepsze, chrupiące skwarki.ziemniaki z zsiadłym mlekiem 3

Składniki:

  • Młode ziemniaki
  • Kawałek słoniny lub boczku (jak kto woli)
  • Pęczek koperku
  • Zsiadłe mleko
  • Sól do gotowania ziemniaków

Przygotowanie:

  • Koperek drobno posiekać, do szklanek wlać zsiadłe mleko i przygotować skwarki.
  • Słoninę pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm i wrzucić na patelnię . Nie trzeba wylewać na nią żadnego tłuszczu, ponieważ tłuszcz ze słoniny  szybko wytopi się sam. Skwarki przygotowujemy na średnim ogniu – mały nie utrzyma odpowiedniej temperatury, a duży je spali. Nie należy mieszać skwarków podczas smażenia – bo uwolnią zawartą w nich wodę i tłuszcz będzie pryskał. Jedynie ruszamy nieco patelnią by same się obróciły. Gotowe powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Skwarki można przygotować również z boczku, wówczas obróbka cieplna trwa nieco krócej.
  • Ziemniaki oskrobać, większe pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie opłukać, włożyć do garnka z wodą, zagotować i gotować do miękkości ok. 20-40 minut (widelec powinien bez problemu zagłębiać się w ziemniaku). Sól dodać na 5 minut przed końcem gotowania. Na garnek o pojemności ok. 2 litrów daję niecałą łyżeczkę soli . Następnie odcedzić i podawać ciepłe z tłuszczem, skwarkami oraz posypane posiekanym koperkiem i popijając zsiadłym mlekiem. Pycha!

Smacznego 🙂

ziemniaki z zsiadłym mlekiem 4 ziemniaki z zsiadłym mlekiem

Jedna myśl nt. „Młode ziemniaki z okrasą, koperkiem i zsiadłym mlekiem :)

  1. Aż skomentuję! 🙂 Ten przepis dobry jest oczywiście chodzi mi o potrawkę, ale ja mam inny przepisik:
    Składniki:
    -ugotowanie ziemniaki/usmażone ziemniaki,
    -kwaśne mleko.

    Gotujemy/smażymy ziemniaki, po ugotowaniu/usmażeniu nabieramy ziemniaki do miski ,a potem mieszamy ziemniaki z kwaśnym mlekiem 🙂
    Mowie wszystkim! Pycha! UWAGA! UZALEŻNIA.

    PS. Ogółem tak pomieszane nie wygląda zbyt ładnie, ale smak jest dobry, a to najważniejsze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *