Pesto z natki pietruszki :) – nasze, lokalne

Pesto z natki pietruszki2

Oto smarowidło, które nie tylko świetnie nadaje się do chleba, sałatek czy makaronów :)… Pesto z naszej, polskiej natki pietruszki, która jest ogólnie dostępna, szeroko uprawiana i bardzo zdrowa! Poza walorami zdrowotnymi i logistycznymi natka pietruszki ma również niesamowity smak, który ukazuję swą moc w prostym i błyskawicznym do przygotowania pesto.  Chciałam by przepis był jak najbardziej lokalny więc postanowiłam wykorzystać pestki dyni i słonecznika (chociaż możemy korzystać tylko z jednego rodzaju ziaren) oraz dodać nieco oleju rzepakowego. To był bardzo dobry pomysł i moim zdaniem w przyszłości można nawet zastosować proporcje pół na pół z oliwą. Tak przygotowane pesto wykorzystałam do przygotowania łososia dla dwóch osób, wędliny z indyka (800g), zrobiłam sałatkę i zjedliśmy kilkanaście kanapek z jego udziałem… a jeszcze zostało :)… Dodam tylko, że miałam dostęp do wręcz hurtowej ilości natki z roztoczańskiej wsi. Jak na moje oko było to ok. 5 – 6 dostępnych w sprzedaży pęczków (koperek proporcjonalnie 1 pęczek) – można oczywiście zrobić pesto z mniejszej ilość i zredukować proporcje pozostałych składników. Przepis jest banalny i każdy sobie z nim poradzi. Zachęcam do przygotowywania domowego pesto z zieleniny, którą mamy pod ręką – bo ważne jest by jeść lokalnie, zdrowo i przede wszystkim smacznie :). Polecam!

Pesto z natki pietruszki1Składniki na duży słoik pesto:

  • 2 szklanki bardzo ciasno upchanych liści pietruszki (110g)
  • 0,5 szklanki koperku (nie za mocno upchanego – ok. 25g)
  • 60g pestek słonecznika
  • 60g pestek dyni
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 30ml oleju rzepakowego
  • 50g startego twardego sera (np. bursztyn, grana padano, peccorino, parmezan)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  • Ziarna uprażyć na suchej patelni aż zaczną wydzielać zapach i lekko się zarumienią. Czosnek drobno posiekać, To samo uczynić z pietruszką i koperkiem.
  • Uprażone pestki, posiekane zioła i czosnek przenieść do moździerza i utrzeć do połączenia składników. Kolejno dodać sok z cytryny, oliwę, olej rzepakowy i starty ser i ucierać dalej. By pesto było dobre trzeba dobrze rozdrobnić pestki i liści pietruszki. Na koniec skosztować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
  • Opcja druga dla leniwych 😉 : Uprażone ziarna, listki natki pietruszki, koperek, pokrojony w grube kawałki czosnek, sok z cytryny, starty ser, oliwę i olej rzepakowy umieścić w misie blendera i utrzeć na jednolitą masę na małych obrotach. Doprawić pieprzem i solą, ewentualne dodać nieco oliwy  – jeśli jest zbyt gęste.

Smacznego 🙂Pesto z natki pietruszki3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *