Konfitura z czerwonej cebuli i fig

Konfitura z czerwonej cebuli i fig - a

Konfiturą, którą najczęściej i najchętniej zajadają się moi bliscy, nie jest słynna  śliwkowa, truskawkowa czy malinowa – nam najbardziej smakuje konfitura z czerwonej cebuli :D! Jak dla mnie jest niezwykle uniwersalnym dodatkiem – pasuje prawie do wszystkiego (może nie łączyłabym jej z kiszonymi ogórkami 😉 ). Świetnie komponuje się z absolutnie wszystkimi serami, na kanapce, w sałatce, w postaci tarty – zawsze się sprawdza. Ale to nie wszystko ;)… Nadaje się nie tylko do serów ale również do mięs :D. Domowe burgery z konfiturą z czerwonej cebuli to istny odlot, kanapka z pasztetem wznosi się na wyżyny najlepszej przekąski z francuskiej restauracji, a pieczone mięsa w jej towarzystwie stają się natychmiast smaczniejsze. Jako wspaniały francuski wynalazek pasuje również do ciasta francuskiego. Po prostu ją uwielbiam :)! Poza tymiankiem, konfiturę można doprawiać rozmarynem (jak kto woli). Zamiast fig można wykorzystać rodzynki, gruszki lub zostać przy samej cebuli. Ja bardzo lubię figi, a że mamy na nie sezon więc postanowiłam właśnie je wykorzystać. Wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali podobnej konfitury, gorąco namawiam i polecam poniższy przepis. Przygotowuje się ją bardzo szybko (jak na konfiturę). Niebawem na blogu pojawią się przepisy z jej wykorzystaniem. Zapraszam niżej po przepis :).

Konfitura z czerwonej cebuli i fig3 - aKonfitura z czerwonej cebuli i fig2 - aSkładniki:

  • 1 – 1,2  kg czerwonej cebuli
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 4 figi (można pominąć)
  • 3 czubate łyżki miodu (łagodnego, gryczany jest zbyt intensywny)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 – 7 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku i 1 – 2 łyżki świeżych listków)
  • 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła (można dodać tylko oliwę)
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i posiekać w piórka (dość drobno). Czosnek bardzo drobno posiekać, a figi (jeśli używamy) pokroić w kostkę.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i rozpuścić masło. Gdy tłuszcz będzie już gorący wrzucić całą cebulę. Wsypać  niepełną łyżeczkę soli (cebula szybciej puści wodę i zmięknie) i dokładnie zamieszać.
  • Cebulę smażyć ok. 10 – 15 minut (na średnim ogniu) by ładnie się zeszkliła ale nie przypaliła – mieszać od czasu do czasu. Kolejno dodać czosnek i smażyć ok. 2 minut.
  • Następie wlać wino, dodać połowę octu balsamicznego, pokrojone figi, pieprz (najlepiej świeżo mielony), łyżeczkę suszonego tymianku i miód. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować (a właściwie dusić) ok. 15 – 20 minut aż płyn odparuje. Od czasu do czasu mieszać.
  • Dodać pozostałą część octu balsamicznego i świeży tymianek i jeszcze chwilę smażyć (5 – 10 minut – do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
  • Konfitura powinna być w smaku jednocześnie słodka, kwaśna i delikatnie ostra. Jeśli potrzeba skorygować smak cukrem, octem balsamicznym lub pieprzem wedle uznania.
  • Konfiturę przechowywać w lodówce, lub gorącą pasteryzować w słoiczkach. W lodówce można ją trzymać ok. 2 tygodni.
  • Podawać na kanapki do aromatycznych serów (pasuje do wszystkich!), pieczonych mięs, steków, pasztetu, jako dodatek do tarty z serem, świetnie komponuje się z ciastem francuskim, lub w sałatce z pieczonymi buraczkami.

Smacznego 🙂Konfitura z czerwonej cebuli i fig5 - a Konfitura z czerwonej cebuli i fig4 - a

8 myśli nt. „Konfitura z czerwonej cebuli i fig

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *