Polędwiczki wieprzowe w rozmarynowo-pomarańczowej marynacie

polędwica w rozmarynie i pomarańczach 3

 

Oto danie zamykające usta ;). Mój mąż, który zawsze ma opinię na temat tego co na talerzu , tym razem jedynie mruczał, a to wiele mówi o potrawie? a ta choć prosta w przygotowaniu, za sprawą walorów smakowych i elegancji ,moim zdaniem nadaje się zarówno na wystawne przyjęcie, jak i niezapomnianą kolację z ukochaną osobą.  Danie, to druga odsłona polędwicy wieprzowej, którą podarowali mi dziadkowie. Pierwsza jej część wylądowała na talerzach w postaci steków zainspirowanych programem Karola Okrasy, drugą chciałam przygotować  w inny sposób  –  trochę bardziej ?globalnie?, czyli? potraktowałam mięso całościowo, a dopiero gotowe podzieliłam na porcje. Tak przygotowana polędwica jest soczysta, mięciutka, po prostu rozpływa się w ustach, a do tego ta marynata? mmm? wiem, że nie powinnam tak chwalić swojego, ale danie napawa mnie dumą i musiałam je zareklamować :D. Rozmaryn, sok z cytryny i ocet balsamiczny to składniki, które wspaniale pasują do mięsa ? to nie nowość. Dodatek soku z pomarańczy nie jest już tak oczywisty. Zaskoczył mnie bo wyraźnie korzystnie wpłynął na smak wieprzowiny. Zachęcam do wypróbowania 🙂

polędwica w rozmarynie i pomarańczach 2Składniki dla 2 osób:

  • kawałek polędwicy wieprzowej o wadze ok. 250g
  • 1 duży batat (lub 2-3 ziemniaki)
  • 2 garście rukoli
  • Garść kiełków brokułów (u mnie domowe, można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki startego twardego sera

polędwica w rozmarynie i pomarańczach 4Marynata:

  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • Sok i skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy ostrej (np. dijon)
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżki octu balsamicznego

 

Przygotowanie:

  • Polędwicę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć błony. Pozostawić mięso w kawałku, nie należy go kroić.
  • Połączyć składniki marynaty i dokładnie natrzeć polędwicę. Powygniatać chwilę mięso i pozostawić je w marynacie na ok. 30 minut (maksymalnie na 8-10 godzin).
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przewidzieć miejsce na ziemniaki i mięso, które później będziemy piec.
  • Bataty dokładnie umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1cm. Ułożyć  je na blaszce, skropić oliwą, posypać pieprzem , solą i odrobiną posiekanego rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu gdy zmiękną, a skórka będzie sama odchodziła od pomarańczowego miąższu. Potrwa to ok. 20 ? 30 minut. (zwykłe ziemniaki będą piekły się dłużej).
  • W tym czasie rozgrzać patelnię grillową i grillować polędwicę po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć mięso na blachę i piec jeszcze przez ok. 12 – 14 minut w piekarniku (jest nagrzany do 180 stopni). W czasie pieczenia  przewracać mięso i polewać je pozostałą marynatą (mniej więcej co 3 – 5 minut).
  • Następnie wyjąć polędwicę z piekarnika, przełożyć na talerz by mięso odpoczęło. Nie należy go kroić przez 5-8 minut (by soki pozostały w środku). Później można pokroić w plastry.
  • Rukolę połączyć z kiełkami, polać oliwą i octem balsamicznym oprószyć startym serem i wymieszać.
  • Polędwicę podawać z upieczonymi medalionami batatów i rukolą okraszoną oliwą i balsamico. Mięso po przekrojeniu powinno być soczyste i delikatnie różowe w środku.

Smacznego 🙂

polędwica w rozmarynie i pomarańczach 6 polędwica w rozmarynie i pomarańczach 7polędwica w rozmarynie i pomarańczach 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *