Casserole z kurczakiem, pomidorami, bakłażanem i ciecierzycą

Casserole z kurczaka, pomidorów i bakłażana1 - a

 Danie jednogarnkowe z kurczakiem, pomidorami, bakłażanem i ciecierzycą czyli casserole. Casserole to potrawa, którą przygotowuje się z kurczaka lub ryb w towarzystwie warzyw (kompozycja zależy od pomysłowości autora).  Całość zalewa się alkoholem np. winem, piwem, cydrem lub innym ulubionym oraz bulionem i piecze w piekarniku. Jest niesamowicie proste, nie wymaga wyszukanego sprzętu czy niezwykłych umiejętności kulinarnych. Tak przygotowane mięso wspaniale przechodzi smakiem warzyw i aromatycznego płynu, w którym się piecze, bez problemu odchodzi od kości i po prostu rozpływa się w ustach. Casserole mają jeszcze jedna zaletę – przy minimalnym nakładzie pracy, „wykarmimy” całą rodzinę. U mnie ucztowało 6 osób i nikt nie odszedł od stołu niezadowolony czy głodny :). Pyszne i proste, polecam.

Casserole z kurczaka, pomidorów i bakłażana5 - aCasserole z kurczaka, pomidorów i bakłażana - aCasserole z kurczaka, pomidorów i bakłażana2 - aSkładniki na duży garnek:

  • 12 udek i podudzi kurczaka (łącznie)
  • 1 duży bakłażan
  • 2 – 3 marchewki
  • 2 – 3 pietruszki
  • 1 puszka pomidorów  (400g)
  • 3 – 4 pomidory malinowe
  • 250 – 300g ugotowanej ciecierzycy (lub puszka ciecierzycy w zalewie) – można zastąpić np. zielona soczewicą (wtedy wsypujemy do garnka surową soczewicę – ugotuje się w trakcie pieczenia)
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki bulionu (może być drobiowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 4 – 5 ząbków czosnku w łupinach
  • Gałązki szałwii i tymianku
  • Łyżka masła (opcjonalnie)
  • Pieprz i sól do smaku

Marynata do kurczaka: 4 łyżki oliwy, pieprz, sól, 1 łyżeczka miodu (płynnego), 1 łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  • Udka i podudzia kurczaka  umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem.
  • Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty i wrzucić nóżki kurczaka. Dopilnować by każda część była otoczona w marynacie. Odstawić na pół godziny.
  • W czasie gdy kurczak się marynuje należy przygotować warzywa. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w duże plasterki. Bakłażana umyć i posiekać w dużą kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, wyciąć trzon i pokroić na ósemki.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane lub oliwę i obsmażyć udka kurczaka po 4 minuty z każdej strony – na złoty kolor.
  • Usmażone udka przełożyć do garnka, wsypać ciecierzycę lub soczewicę, między udka kurczaka powciskać gałązki tymianku i szałwii i ząbki czosnku w łupinkach, dodać pokrojone warzywa oprócz bakłażana (rozmieścić je równomiernie). Wylać pomidory w puszce wraz z zalewą, wlać wino i gorący bulion.
  • Garnek postawić na ogniu i doprowadzić płyn do wrzenia. Doprawić sosem sojowym, dodać również odrobinę soli i pieprzu. Poruszać garnkiem by nieco wymieszać jego zawartość, ułożyć masło, przykryć i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez 1 godzinę w 200 stopniach pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę dodać bakłażan – powpychać go by w całości nie był na wierzchu i piec 45 minut bez przykrycia.
  • Wyjąć garnek z piekarnika, ewentualnie doprawić i podawać gorące.

Smacznego 🙂Casserole z kurczaka, pomidorów i bakłażana6 - a Casserole z kurczaka, pomidorów i bakłażana3 - a

Warzywa psiankowate 2013

5 myśli nt. „Casserole z kurczakiem, pomidorami, bakłażanem i ciecierzycą

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2013

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *