Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, kurkumą, kminem rzymskim i cynamonem

Zupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem - a

Jedna z lepszych zup krem z kukurydzy i w ogóle. Aromatyczna, delikatna, lekko słodkawa i wyrazista. Kilka razy robiłam już zupę z kukurydzy, ale mieszanka kurkumy, kminu rzymskiego i cynamonu w tym zestawieniu zdecydowanie skradły moje serce i najbardziej smakowały mojej rodzinie.  By nie marnować kawałeczków kukurydzy pozostałych na sicie po sączeniu zupy, postanowiłam zrobić kotleciki kukurydziane do zupy. To był strzał w dziesiątkę, bo smak kotlecików świetnie komponował się z zupą, a ich chrupkość zwiększała doznania. Zupa jest wyjątkowa :). Kolbę kukurydzy poza sezonem można zastąpić szklanką kukurydzy z puszki lub szklanką mrożonej kukurydzy. Wszystkim którzy nie próbowali zupy z tego warzywa polecam poniższy przepis. Myślę, że się nie zawiedziecie :)…

Zupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem3 - aZupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem1 - aZupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem2 - aSkładniki na 4 porcje:

  • 2 duże kolby kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek papryczki chili (np. połowa)
  • 2 – 3 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400g)
  • Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu), pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oliwy, 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego ulubionego oleju)
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: kotleciki kukurydziane – składniki poniżej, natka pietruszki i plasterki papryczki chili

Kotleciki kukurydziane (ok. 16 – 18 sztuk):

  • Pozostała na sicie odciśnięta z płynu sucha masa (po zmiksowaniu zupy)
  • 1 łyżka twardego tartego sera
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 – 2 łyżki mąki (może być pełnoziarnista)
  • 1 jajko
  • 1 – 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju (u mnie kokosowy)
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę drobno posiekać, czosnek i papryczkę chili (jeśli jest bardzo ostra dać wedle upodobania lub pominąć) również.
  • Kukurydzę obrać z liści i wąsów, umyć, osuszyć i ostrym nożem obkroić ziarna (aż pozostanie jedynie twardy trzon warzywa – nie wyrzucać go).
  • Na patelni rozgrzać oliwę lub olej (lub w garnku) i zeszklić cebulę (ok. 2  minuty), kolejno dodać posiekane ząbki czosnku i papryczkę chili. Smażyć ok. 2 minuty.
  • Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni, gdy zacznie intensywnie pachnieć , przenieść go do moździerza i utrzeć na proszek.
  • Do podsmażonej cebuli dodać, utarty kmin rzymski, kurkumę i cynamon (ewentualnie szczyptę pieprzu Cayenne).
  • Następnie dodać obkrojone ziarna kukurydzy i smażyć  2 – 3 minuty mieszając. Kukurydza pięknie się zarumieni i połączy z przyprawami. Później dodać obkrojone trzony kukurydzy (jeśli nie mieszczą się w garnku przekroić na pół). Smażyć ok. 2 minuty.
  • Wlać gorącą wodę i sos sojowy (opcjonalnie) i zagotować – gotować ok. 10 minut (lub krócej) aż kukurydza zmięknie.
  • Część wody odparuje. Wlać puszkę mleka kokosowego i zagotować. Wyciągnąć  i wyrzucić twarde trzony kukurydzy.
  • Następnie przelać zupę do pojemnika blendera lub malaksera i zmiksować całość na gładki krem (długo !).
  • Kolejno przelać zupę z powrotem do garnka przez sito. Długo mieszać płyn w sicie by pozostała tylko sucha masa.
  • W garnku zostanie kremowa  półpłynna zupa, a na sicie suche pozostałości kukurydzy i chili.
  • Doprawić zupę do smaku pieprzem, solą i pieprzem Cayenne (jeśli potrzeba).

Chrupiące kotleciki kukurydziane:

  • Aromatyczną pozostałość kukurydzy (po sączeniu) na sicie połączyć z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, pieprzem Cayenne, startym twardym serem, oraz mąką. Ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
  • Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę) i na gorący wykładać po ok. ¾ łyżeczki masy i smażyć z każdej strony ok. 1-2 minuty (aż się pięknie zarumienią).
  • Gorące, usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku by wciągnęły zbędny tłuszcz.
  • Zupę rozlać do talerzy, na wierzchu ułożyć kilka kotlecików kukurydzianych, posypać posiekaną papryczką chili i posypać słodką papryką, solą i pieprzem.

Smacznego 🙂Zupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem4 - a

3 myśli nt. „Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, kurkumą, kminem rzymskim i cynamonem

  1. Takiej kombinacji burcazkowej, jak w tym przepisie, jeszcze nie probowalam. A co do buraczkow i smietamy. U mnie w rodzinie wszyscy uwielbiaja wlasnie ugotowane buraczki, starte na tarce, z odrobina cukru i soku z cytryny i smietana. Nigdy ociezala sie po nich ne czulam..ach..ten smak. Postanowione. Ide ugotowac buraczki..tylko snietamy brak, wiec moze powyzszy przepis wyprobuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *