Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, kurkumą, kminem rzymskim i cynamonem

Zupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem - a

Jedna z lepszych zup krem z kukurydzy i w ogóle. Aromatyczna, delikatna, lekko słodkawa i wyrazista. Kilka razy robiłam już zupę z kukurydzy, ale mieszanka kurkumy, kminu rzymskiego i cynamonu w tym zestawieniu zdecydowanie skradły moje serce i najbardziej smakowały mojej rodzinie.  By nie marnować kawałeczków kukurydzy pozostałych na sicie po sączeniu zupy, postanowiłam zrobić kotleciki kukurydziane do zupy. To był strzał w dziesiątkę, bo smak kotlecików świetnie komponował się z zupą, a ich chrupkość zwiększała doznania. Zupa jest wyjątkowa :). Kolbę kukurydzy poza sezonem można zastąpić szklanką kukurydzy z puszki lub szklanką mrożonej kukurydzy. Wszystkim którzy nie próbowali zupy z tego warzywa polecam poniższy przepis. Myślę, że się nie zawiedziecie :)?

Zupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem3 - aZupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem1 - aZupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem2 - aSkładniki na 4 porcje:

  • 2 duże kolby kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek papryczki chili (np. połowa)
  • 2 ? 3 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400g)
  • Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu), pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oliwy, 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego ulubionego oleju)
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: kotleciki kukurydziane ? składniki poniżej, natka pietruszki i plasterki papryczki chili

Kotleciki kukurydziane (ok. 16 ? 18 sztuk):

  • Pozostała na sicie odciśnięta z płynu sucha masa (po zmiksowaniu zupy)
  • 1 łyżka twardego tartego sera
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ? 2 łyżki mąki (może być pełnoziarnista)
  • 1 jajko
  • 1 ? 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju (u mnie kokosowy)
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę drobno posiekać, czosnek i papryczkę chili (jeśli jest bardzo ostra dać wedle upodobania lub pominąć) również.
  • Kukurydzę obrać z liści i wąsów, umyć, osuszyć i ostrym nożem obkroić ziarna (aż pozostanie jedynie twardy trzon warzywa – nie wyrzucać go).
  • Na patelni rozgrzać oliwę lub olej (lub w garnku) i zeszklić cebulę (ok. 2  minuty), kolejno dodać posiekane ząbki czosnku i papryczkę chili. Smażyć ok. 2 minuty.
  • Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni, gdy zacznie intensywnie pachnieć , przenieść go do moździerza i utrzeć na proszek.
  • Do podsmażonej cebuli dodać, utarty kmin rzymski, kurkumę i cynamon (ewentualnie szczyptę pieprzu Cayenne).
  • Następnie dodać obkrojone ziarna kukurydzy i smażyć  2 ? 3 minuty mieszając. Kukurydza pięknie się zarumieni i połączy z przyprawami. Później dodać obkrojone trzony kukurydzy (jeśli nie mieszczą się w garnku przekroić na pół). Smażyć ok. 2 minuty.
  • Wlać gorącą wodę i sos sojowy (opcjonalnie) i zagotować ? gotować ok. 10 minut (lub krócej) aż kukurydza zmięknie.
  • Część wody odparuje. Wlać puszkę mleka kokosowego i zagotować. Wyciągnąć  i wyrzucić twarde trzony kukurydzy.
  • Następnie przelać zupę do pojemnika blendera lub malaksera i zmiksować całość na gładki krem (długo !).
  • Kolejno przelać zupę z powrotem do garnka przez sito. Długo mieszać płyn w sicie by pozostała tylko sucha masa.
  • W garnku zostanie kremowa  półpłynna zupa, a na sicie suche pozostałości kukurydzy i chili.
  • Doprawić zupę do smaku pieprzem, solą i pieprzem Cayenne (jeśli potrzeba).

Chrupiące kotleciki kukurydziane:

  • Aromatyczną pozostałość kukurydzy (po sączeniu) na sicie połączyć z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, pieprzem Cayenne, startym twardym serem, oraz mąką. Ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
  • Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę) i na gorący wykładać po ok. ? łyżeczki masy i smażyć z każdej strony ok. 1-2 minuty (aż się pięknie zarumienią).
  • Gorące, usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku by wciągnęły zbędny tłuszcz.
  • Zupę rozlać do talerzy, na wierzchu ułożyć kilka kotlecików kukurydzianych, posypać posiekaną papryczką chili i posypać słodką papryką, solą i pieprzem.

Smacznego 🙂Zupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem4 - a

3 myśli nt. „Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, kurkumą, kminem rzymskim i cynamonem

  1. Takiej kombinacji burcazkowej, jak w tym przepisie, jeszcze nie probowalam. A co do buraczkow i smietamy. U mnie w rodzinie wszyscy uwielbiaja wlasnie ugotowane buraczki, starte na tarce, z odrobina cukru i soku z cytryny i smietana. Nigdy ociezala sie po nich ne czulam..ach..ten smak. Postanowione. Ide ugotowac buraczki..tylko snietamy brak, wiec moze powyzszy przepis wyprobuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *