Wiosenne risotto z zielonym groszkiem

risotto z groszkiem  2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Risotto to kolejna potrawa wywodząca się z Włoch, którą chcę zaprezentować. Przedstawiciel białej kuchni  czyli cucina bianca. Danie, którego bazą jest ryż, masło oraz bulion, a  pozostałe składniki, to kwestia upodobań. Dobrze przygotowane jest kremowe, delikatne i  pyszne!  Uwielbiam potrawy, które pozostawiają tak duże pole doboru składników. Jesienią robię risotto z kurkami albo dynią, przygotowuję je również  z kurczakiem, krewetkami czy gruszką. Jedno risotto, a każde inne i niepowtarzalne w smaku.  Dziś miałam ochotę na risotto w wersji wiosennej z orzeźwiającą miętą i lekko słodkim jędrnym zielonym groszkiem. Połączenie, które często wykorzystuję w postaci puree sprawdziło się również jako risotto.  Było tak smaczne, że postanowiłam podzielić się z Wami tym eksperymentem :).  Oto receptura…

risotto z groszkiem  3Składniki na 4 porcje:

  • 250g mrożonego groszku zielonego
  • ¾ szklanki ryżu do risotto
  • 30g masła
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 500-750 ml bulionu
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki startego twardego sera (u mnie pecorino)
  • Ok. 70g miękkiego sera koziego
  • Mała cebula cukrowa
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  • Groszek ugotować tak by nie był zbyt miękki (najlepiej krócej niż czas podany na opakowaniu). Wylać na sito.
  • Na patelni rozpuścić połowę masła i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać ryż ze szczyptą soli i smażyć przez ok. 2 minuty (ryż podobnie jak cebula stanie się szklisty).  Następnie wlać wino i gotować do momentu gdy ryż wchłonie cały płyn.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować risotto na średnim ogniu dodając kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  • Gotowanie powinno trwać około 15 minut aż ryż będzie miękki, w środku ma pozostać al dente. Następnie dodać odcedzony groszek i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Potrawa ma być kremowa. Ryż nie może być suchy, musi znajdować się w niewielkiej ilości płynu, który go otula. Risotto powinno być lejące.
  • Na koniec wrzucić posiekane zioła, 2 łyżki startego sera, pozostałe masło, dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem i solą. Potrawę przykryć i odstawić na 2 minuty. W tym czasie ryż wchłonie jeszcze trochę płynu i danie będzie miało odpowiednią konsystencję.
  • Podawać w głębokich talerzach posypane świeżą miętą, pokruszonym kozim serem i oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego 🙂

risotto z groszkiem  1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *