Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi a

Dziś proponuję zwykłą – niezwykłą tartę grzybową. A zaczęło się tak… Kolorowe liście drzew mieniące się w jesiennym słońcu, trzeszczące gałęzie pod stopami oraz godzinne wędrówki po lesie w poszukiwaniu grzybów i spokoju… Tak było tydzień temu, dwa tygodnie temu, trzy tygodnie temu… ba, tak jest prawie zawsze gdy dopisuje pogoda i wybieramy się na grzyby. Uwielbiam włóczyć się po lesie, a gdy w wyniku tej włóczęgi mogę przynieść do domu kosz pięknych grzybów, to po prostu dzika przyjemność! Idealny sposób na odpoczynek i obcowanie z przyrodą. Spacery, spacerami ale dziś i w tym poście najważniejszy jest ich owoc – czyli grzyby, które mogę jeść pod każdą postacią i nigdy nie mam dość. W tym roku wyznaczyłam sobie jesienne wyzwanie – zrobić tartę grzybową, która zostaje w pamięci… No i udało się… a przepisem na swój najlepszy grzybowy wypiek chcę podzielić się z Wami :). Za pierwszym razem przynieśliśmy do domu jedynie podgrzybki i tarta z jednego rodzaju grzybów udała się bardzo dobra, ale czegoś mi brakowało i chciałam pogłębić smak. Drugie, trzecie i czwarte podejście pozwoliło mi eksperymentować z różnymi grzybami i już wiem, że nie ma lepszej tarty niż ta upieczona z trzema lub większą ilością rodzajów grzybów. Ta najsmaczniejsza powstała z połączenia podgrzybków, kurek, borowików polnych (gatunek borowika), rydzów i kań. Najważniejsze jest by korzystać z różnych gatunków grzybów – wtedy danie jest pełne w smaku. Mogą to być np. kurki, podgrzybki, prawdziwki (jeśli ktoś dysponuje), opieńki, gołąbki, maślaki, rydze, kozaki i wszystkie jadalne, które znajdziecie w lesie lub na targu. Najważniejsze by grzybów było ok. 500g, by ich smak, był wyrazisty i intensywny. Wystarczy zagnieść ciasto, grzyby oczyścić, posiekać, chwilę podsmażyć z dodatkami, po czym dodać zalewajkę i uzbroić się w cierpliwość na czas pieczenia. Moim zdaniem warto na nią poczekać… Póki dopisuje pogoda i grzyby zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu, nie zawiedziecie się :).

Tarta z grzybami leśnymi2Tarta z grzybami leśnymi  1Składniki na formę o średnicy 26 cm:

  • 400 – 500g grzybów (najlepiej mieszanych ale może być jeden rodzaj)
  • Biała część pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 100g startego sera (u mnie bursztyn)
  • 50 – 100ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • Spora garść listków tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • Pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy grzybowej lub truflowej (opcjonalnie)

Ciasto:

  • 130g mąki (1 szklanka) u mnie pełnoziarnista
  • 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej (2 łyżki)
  • 150g masła (schłodzonego)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 – 2 łyżki wody

Do podania: listki tymianku, oliwa i odrobina startego sera

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Mąki przesiać do miski i wymieszać dokładnie z solą i roztartym w palcach tymiankiem.
  • Dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło i rozetrzeć je palcami z mąką.
  • Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto. Jeśli to konieczne dodać wodę.
  • Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 5 minut do zamrażarki (by lepiej dało się formować).
  • Foremkę wysmarować masłem i wylepić ją krótko schłodzonym ciastem. Spód podziurawić widelcem i foremkę wraz z ciastem schłodzić przez 15 – 20 minut w zamrażarce. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Schłodzone ciasto piec w 180 stopniach (grzanie góra – dół) przez 20 – 25 minut na złoty kolor.

Nadzienie tarty:

  • Grzyby oczyścić mechanicznie (np. przy pomocy szczoteczki) z ziemi, liści, igieł i krótko opłukać pod bieżącą wodą (nie moczyć!).
  • Pokroić w nie za cienkie plasterki (borowiki i kurki razem z nóżką, w przypadku reszty grzybów – czapeczki).
  • Pora oczyścić, zdjąć zewnętrzną warstwę, odkroić białą część. Przekroić wzdłuż i posiekać w półtalarki. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka. Czosnek drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i pora – do momentu zeszklenia. Dodać przygotowane grzyby, posolić odrobinę, wrzucić masło i smażyć całość ok. 3- 4 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • Kolejno na patelnię wlać wino (jeśli wykorzystujemy je w przepisie) i dusić grzyby do momentu gdy płyn nieco się zredukuje (ok. 3 – 5 minut).
  • Dodać listki tymianku i ¾ startego sera, zamieszać i zdjąć z ognia. Doprawić pieprzem i solą i ewentualnie tymiankiem. Jeśli dysponujemy oliwą grzybową lub truflową – warto dodać łyżeczkę.
  • Jajka rozkłócić ze śmietanką i odrobiną soli po czym dodać do grzybów. Dokładnie zamieszać i wylać zawartość patelni na podpieczony spód. Posypać pozostałym serem i piec w 180 – 190 stopniach przez 25 – 30 minut.
  • Tartę podawać skropioną oliwą, posypaną listkami tymianku i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego 🙂Grzybobranie Tarta z grzybami leśnymi4

Grzyby Smaczna Jesień

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *