Rustykalna tarta z kwiatami cukinii na pełnoziarnistym spodzie

Tarta z kwiatami cukinii3

Dziś druga propozycja wykorzystania kwiatów cukinii. Podane w postaci tarty na pełnoziarnistym kruchym spodzie :). W podobny sposób przygotowywałam również kwiaty dyni czy patisonów, ale te cukinii są zdecydowanie najsmaczniejsze :).  Były też próby z różnymi ziołami jednak mięta czy melisa nie maja sobie równych. Warto dodać szafran – wspaniale komponuje się  z młodymi cukiniami czy z ich kwiatami. Wypróbowaliśmy mnóstwo cukiniowo-szafranowych połączeń np. w sosie do makaronu. Szafran jest bardzo intensywną przyprawą dlatego nie należy przesadzić z jego ilością. Pudełeczko dostępne w sprzedaży wystarczy na bardzo wiele dań – warto zainwestować bo jego smaku nie da się podrobić, jest bardzo charakterystyczny. Polecam 🙂

Tarta z kwiatami cukinii1Składniki na tartę o średnicy ok 24c:

  • Ok. 20 sztuk małych kwiatów cukinii lub 10 – 12 większych
  • 250g sera ricotta
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • Szczypta nitek szafranu (ok. 12-16 sztuk)
  • Listki z małej garści gałązek tymianku
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty lub melisy
  • Pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła (opcjonalnie)

Ciasto:

  • 100g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa 2000)
  • 100g mąki owsianej lub żytniej
  • 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • 150g schłodzonego masła
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Ciasto: przygotowanie jak tu
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • Kwiaty cukinii oczyścić ściereczką, naciąć i sprawdzić czy  nie są zamieszkałe ;).
  • Ricottę przenieść do miseczki, wbić jajka, dodać drobno posiekany czosnek, posiekane zioła, nitki szafranu, doprawić pieprzem i solą.
  • Cebulę posiekać w talarki i zeszklić na oliwie (ewentualnie oliwie z masłem).  Po smażeniu przenieść na ręcznik papierowy i osączyć z tłuszczu.
  • Cukinię pokroić w plastry i zgrilować lub obsmażyć na patelni (jeśli smażymy osączyć na papierowych ręcznikach).
  • Ciasto rozwałkować na duży okrąg, ułożyć plasterki cukinii (pozostawiając brzeg (jak widać na zdjęciu). Następnie wyłożyć cebulę i przykryć wszystko serem z ziołami. Zawinąć delikatnie brzegi ciasta (jak na zdjęciu) i na wierzchu tarty ułożyć oczyszczone kwiaty cukinii. Skropić oliwą, i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35 – 45 minut (aż ciasto się upiecze – będzie złociste).
  • Podawać polane oliwą, posypane świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 🙂Tarta z kwiatami cukinii5a Tarta z kwiatami cukinii4b

3 myśli nt. „Rustykalna tarta z kwiatami cukinii na pełnoziarnistym spodzie

    • Jeszcze nic straconego, mój mąż przywiózł wczoraj z działki garść kwiatów. Może jeszcze będziesz miała okazję gdzieś je dostać i przygotować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *