Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami

Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami - a

Było już risotto z zielonym groszkiem, było kaszotto ze szparagami, a dziś przyszedł czas na wersję z kurkami :). Przepadam zarówno za kurkami, jak i za risotto więc dzisiejsze danie łączące obu ulubieńców było tylko kwestią czasu… Moim zdaniem nie ma bardziej aromatycznych grzybów od kurek ( no może rydze, ale o te niełatwo). Smakują mi prawdziwki, czy podgrzybki, lubię również kozaki, maślaki, gołąbki, kanie i gąski ale z wyrazami szacunku dla wyżej wymienionych – kurki są najlepsze :D! Sos do kopytek, makaronu czy po prostu przygotowany do zagryzania chlebem na bazie kurek, jest aromatyczny, esencjonalny i duuużo smaczniejszy niż podobny z prawdziwków lub podgrzybków. Śniadaniowa jajecznica przygotowana z żółtymi grzybami, sprawia, że posiłek smakuje wyjątkowo odświętnie. Mogę zachwalać kurki bez końca :D. Mają jedną wadę, ale malutką  – trudno je wyczyścić z pozostałości lasu… W tym celu posiłkuję się pędzelkami i szczoteczkami by jak najmniej płukać grzyby – strasznie chłoną wodę i tracą na smaku. Ten niewielki mankament nigdy nie spowodował, że zrezygnowałam z pałaszowania kurek. W moim „ulubionym” lesie mam swoje kurkowe miejsce i z dziką radością biegnę do niego gdy tylko zaczynam grzybobranie. W tym roku niestety złamana noga nie pozwoliła mi hasać po lesie za grzybami, ale poratował mnie mąż, który przyniósł piękne kurki. Przepis publikuję dopiero dziś, choć zdjęcia mają już miesiąc, a przypomniał mi się z okazji jutrzejszej wyprawy na grzyby mojego K., może znowu naniesie mi trochę leśnego złota… Już się nie mogę doczekać :D, a Wam polecam risotto z kurkami – było pyszne :).

Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami3 - ajpgRisotto z kurkami i suszonymi pomidorami4 - ajpgSkładniki na 4 porcje:

  • 100 – 120g kurek
  • 180g ryżu (do risotto)
  • 4  łyżki startego twardego sera (u mnie Grana Padano)
  • 1 cebula
  • 6 – 7 pomidorów suszonych w oliwie lub oleju (można pominąć)
  • Szklanka białego wytrawnego wina (lub ¾  szklanki)
  • 400ml – 600ml  gorącego bulionu
  • 30g masła

Do podania:

  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • Pieprz i sól do smaku (plus odłożone kurki i pomidory suszone)

Przygotowanie:

  • Kurki oczyścić szczoteczką lub pędzelkiem z piachu i opłukać pod bieżącą wodą. Najładniejsze sztuki odłożyć, a resztę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać.
  • Na patelni rozpuścić połowę masła i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę.
  • Do cebuli dorzucić posiekane kurki i smażyć mieszając przez 1 – 2 minuty.
  • Kolejno dodać ryż ze szczyptą soli i smażyć przez ok. 2 – 3 minuty (ryż podobnie jak cebula stanie się szklisty).  Następnie wlać wino i gotować do momentu gdy ryż wchłonie cały płyn.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować risotto na średnim ogniu dodając kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  • Gotowanie powinno trwać około 15 minut aż ryż będzie miękki, w środku ma pozostać al dente. Następnie dodać ¾ posiekanych suszonych pomidorów i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Potrawa powinna być kremowa. Ryż nie może być suchy, musi znajdować się w niewielkiej ilości płynu, który go otula, być delikatnie lejący.
  • Na koniec wrzucić starty sera, pozostałe masło, dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem i solą. Potrawę przykryć i odstawić na 2 minuty. W tym czasie ryż wchłonie jeszcze trochę płynu i danie będzie miało odpowiednią konsystencję.
  • W czasie gdy risotto „odpoczywa” i nabiera odpowiedniej struktury na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek z listki rozmarynu lub natki pietruszki. Kolejno dodać odłożone kurki i suszone pomidory i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Podawać w głębokich talerzach, dekorować podsmażonymi na drugiej patelni kurkami oraz powstałym sosem czosnkowo – ziołowym, oprószyć odrobiną startego sera i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego 🙂Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami2 - a

3 myśli nt. „Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *