Quiche (tarta) z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem

Quiche z gruszką marchewką i pietruszką z tymiankiem i gorgonzolą2 - a

Quiche lub jeśli ktoś woli tarta z gruszką, duszonymi na maśle marchewkami i pietruszką oraz okruszkami gorgonzoli i aromatycznym tymiankiem. Tymianek wspaniale komponuje się z gruszką oraz sprawia, że potrawa jest spójna. Ilość gorgonzoli zależy od prywatnych upodobań – jedni lubią jak intensywnego sera jest więcej, a inni preferują mniejszą ilość „pleśniaka” (dlatego w składnikach podałam przedział). Gruszki i ser to jedno z moich ulubionych jesiennych  połączeń. Mój mąż sceptycznie podchodzi do podobnych zestawów, ale w tym przypadku nie marudził, a nawet dostałam pochwałę :). Gruszki w sezonie więc zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

Quiche z gruszką marchewką i pietruszką z tymiankiem i gorgonzolą1 - a Quiche z gruszką marchewką i pietruszką z tymiankiem i gorgonzolą4 - a Quiche z gruszką marchewką i pietruszką z tymiankiem i gorgonzolą - aSkładniki na formę o średnicy 24cm:

Ciasto:

  • 150g mąki (u mnie orkiszowa chlebowa, ale może być dowolna, nawet pełnoziarnista)
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 150g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki tymianku

Nadzienie:

  • 1 – 2 marchewki
  • 1 – 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 30 – 50 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • Listki z kilku gałązek tymianku
  • Pieprz i sól do smaku

Zalewajka:

  • 3 jaja
  • 1 łyżka kremowego serka
  • 1 łyżka listków tymianku
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Mąki przesiać do dużej miski i wymieszać z solą i tymiankiem. Wkroić schłodzone masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie wbić jajo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.
  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczona masłem formę. Podziurawić widelcem spód i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 – 20 minut.

Nadzienie:

  • Marchewki i pietruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Gruszki, umyć obrać i pokroić w kostkę. Połowę gruszki odłożyć do zrobienia dekoracji.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i rozpuścić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić mieszając (ok. 2 minut).
  • Następnie dodać czosnek – smażyć ok. 1 min. Kolejno wrzucić pokrojone marchewki i pietruszki. Całość posolić i ewentualnie dodać jeszcze trochę masła. Smażyć przez ok. 5 – 10 minut. Można również wlać kieliszek gorącej wody. Warzywa powinny zmięknąć.
  • Do podsmażonych warzyw dodać gruszkę pokrojoną w kostkę i smażyć jeszcze przez 5 – 10 minut. Doprawić odrobiną pieprzu i soli.
  • Podsmażone warzywa z gruszką wyłożyć na podpieczony spód. Posypać listkami tymianku. Na wierzch pokruszyć ser i ułożyć połowę gruszki pokrojonej w paski.
  • Jajka roztrzepać i dokładnie wymieszać z serkiem. Doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową i dodać tymianek i zalać warzywa przygotowaną miksturą.
  • Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut – aż zalewajka się zetnie.
  • Quiche najlepiej podawać na ciepło, chociaż po wystudzeniu jest również  bardzo dobry.

Smacznego 🙂Quiche z gruszką marchewką i pietruszką z tymiankiem i gorgonzolą3 - a Quiche z gruszką marchewką i pietruszką z tymiankiem i gorgonzolą5

Akcja z gruszką w tle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *