Pizza z borowikami i serowym sosem

pizza z borowikami

Nie ma to jak pospacerować po lesie w pięknym jesiennym słońcu, oderwać się od codzienności i odprężyć na świeżym powietrzu, a do domu przynieść to co w lesie kulinarnie najcenniejsze – grzyby :D! Nie co roku jest na nie sezon, nie zawsze dopisuje szczęście i trzeba się nieźle nachodzić by znaleźć gatunek grzyba uważany za najszlachetniejszy… Mowa oczywiście o borowikach nazywanych również prawdziwkami. Miałam to szczęście, że weszłam w posiadanie owych grzybów za sprawą mojego męża i razem doszliśmy do wniosku, że poza tradycyjnym sosem przygotowywanym na bazie leśnych grzybów i śmietany, mamy chrapkę na pizzę ze skarbami lasu. Tak właśnie narodził się pomysł na pizzę z prawdziwkami. Zamiast typowego sosu pomidorowego, wykorzystałam ser ricotta, który połączyłam z siekanym czosnkiem, natką pietruszki, żółtkiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Moim zdaniem lekko ostry serowy sos świetnie pasował do podsmażonych grzybów i cebuli, oraz komponował się z delikatną mozzarellą. Cieplutką pizzę pochłonęliśmy do ostatniego okruszka :)… Było jasne, że cenne znalezisko znalazło godne dla siebie miejsce :D. Polecam!

pizza z borowikami2 pizza z borowikami4Składniki na pizzę o średnicy ok. 30cm (lub większej):

  • Połowa ciasta z poniższego przepisu
  • 2 duże prawdziwki (lub kilka mniejszych)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka posiekanych listków natki pietruszki
  • 60g sera ricotta
  • 1 żółtko
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • Kulka mozzarelli (120g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: listki tymianku, starty twardy ser do posypania, oliwa (u mnie grzybowa) i świeżo mielony czarny pieprz.

Ciasto:

  • 250g mąki chlebowej (u mnie orkiszowa ale pszenna również świetnie się sprawdzi)
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oliwy
  • Jedna saszetka suszonych drożdży instant (7 – 8 g)
  • Ok. 300ml ciepłej ale nie gorącej wody (szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Ciasto: Drożdże, cukier, 2 łyżki oliwy i ciepłą wodę połączyć w małym garnuszku i odstawić przykryte ściereczką na 10-15 minut do spienienia. Woda nie powinna być gorąca bo sparzy drożdże i ciasto nie urośnie. Powinna mieć ok.30-40 stopni – taka by nie parzyła w palec ale była przyjemnie ciepła.
  • W większej misce połączyć mąki z solą (dokładnie) i dodać spienione drożdże z wodą. Zamieszać łyżką po czym wyciągnąć ciasto i zagniatać prze ok. 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie. W czasie gniecenia podsypywać mąką ale tylko tyle by nie kleiło się do ręki. Powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Następnie przełożyć zagniecione ciasto z powrotem do miski, wierzch skropić niewielką ilością oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1,5 – 2 godziny. Ciasto w tym czasie podwoi lub nawet potroi swoją objętość (zależy od drożdży).
  • Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury.
  • Gdy piekarnik będzie się grzał, ciasto (połowę jego objętości) powygniatać ok. minuty, rozwałkować na placek o odpowiedniej średnicy i odstawić by odpoczęło (będzie bardziej wyrośnięte i smaczniejsze po upieczeniu). Resztę ciasta trzymać w misce w lodówce do czasu użycia.
  • Grzyby oczyścić pędzelkiem lub szczoteczką i delikatnie opłukać. Borowiki posiekać w plasterki (razem z korzonkami – jest w nich mnóstwo smaku). Cebulę obrać i posiekać w piórka.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i masło (jeśli używamy) i podsmażyć na gorącym tłuszczy cebulę i grzyby (delikatnie posolić) – smażyć ok. 2 – 3 minut aż grzyby delikatnie zmiękną, a cebula się zeszkli.
  • Do miseczki włożyć ser risotta, drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, żółtko, doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać – tak powstanie serowo ziołowy sos.
  • Sosem posmarować ciasto,  na nim ułożyć część podsmażonych prawdziwków i cebuli. Mozzarellę porwać i równomiernie ułożyć na cieście. Na wierzchu położyć resztę grzybów i cebuli, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.
  • Surową pizzę włożyć do nagrzanego (do maksymalnej temperatury piekarnika) i natychmiast skręcić temperaturę do ok. 230 stopni. Piec ok. 9 – 11 minut (kontrolować stopień wypieczenia).
  • Upieczoną przenieść na deskę lub talerz, posypać listkami tymianku, polać oliwą, zetrzeć odrobinę twardego sera i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokroić i jeść :).

Smacznegopizza z borowikami3 pizza z borowikami1

Czas na Pizzę!!

5 myśli nt. „Pizza z borowikami i serowym sosem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *