Makaron z sosem z pieczonej papryki

Makaron z sosem z pieczonej papryki1

Sos, który zrobił na mnie wrażenie w sąsiedztwie filetów łososia i zasmakował do tego stopnia, że postanowiłam podać w podobny sposób makaron i zupę (niebawem na blogu). Mowa o sosie z pieczonej papryki :)! Jest pyszny sam w sobie, a w sąsiedztwie suszonych pomidorów, bazylii , mozzarelli i pestek słonecznika smakował doskonale. Pestki powinny być uprażone na złoto, a krem paprykowy doprawiony wedle upodobania – ja prawie wcale go nie soliłam – dodajemy 2 łyżki startego twardego sera, który jak to ser jest lekko słony. Nie wiem, jak to się stało, że odkryłam smak pieczonej papryki tak późno ale lepiej późno niż wcale…  Z makaronem, suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią smakuje nieziemsko :). Polecam!

Makaron z sosem z pieczonej papryki3Składniki na 2 duże porcje lub 4 mniejsze:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 mały pomidor malinowy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Oliwa do polania warzyw
  • 1 – 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kremówki (można pominąć)
  • 1 czubata łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki startego twardego sera
  • 6 – 7 kawałków pomidorów suszonych (w oleju lub oliwie)
  • 120g mozzarelli
  • 2 duże garści zerwanych świeżych listków bazylii
  • Makaron wedle uznania (u mnie na dwie osoby 150g)
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: Oliwa, listki bazylii, świeżo mielony czarny pieprz, płatki twardego sera

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni w funkcji grilla (niekoniecznie jeśli ktoś nie ma tej opcji).
  • Paprykę, umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i wyciąć twardy trzon, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, ząbki czosnku zostawić w łupinkach. Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym (papryka skórą do dołu) . Piec z jednej strony 15 minut, po tym czasie paprykę i cebulę przewrócić i piec dalej przez kolejne 10 minut.
  • Następnie zdjąć skórę z pomidora i przełożyć go do pojemnika blendera, w misie umieścić również paprykę, cebulę i ząbki czosnku  (obrane z łupinek). Zmiksować wszystko na gładki krem, a następnie przenieść go do garnka.
  • Mozzarellę porwać na mniejsze kawałki, pomidory suszone i listki bazylii posiekać w paski. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, a makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka rozkłócić w filiżance ze śmietaną (śmietana jest opcjonalna).
  • Do garnka z sosem przenieść ugotowany makaron, porwany ser mozzarella, posiekane listki bazylii, starty twardy ser, ziarna słonecznika, oraz rozmącone żółtka ze śmietaną (śmietana jest opcjonalna). Wszystko dokładnie wymieszać i gdy sos delikatnie zgęstnieje i oblepi makaron wyłączyć grzanie. Doprawić ewentualnie pieprzem i solą.
  • Na talerz wysypać kilka listków bazylii, na nie wyłożyć makaron, udekorować płatkami startego twardego sera i listkami bazylii, polać dobrą oliwą i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego 🙂Makaron z sosem z pieczonej papryki

Warzywa psiankowate 2013

12 myśli nt. „Makaron z sosem z pieczonej papryki

    • Danie mojej produkcji, dechy natomiast wyszły spod ręki mojego męża, ja wybierałam tylko farbę… Taki mąż to skarb ;)! A tak swoją drogą, mi też się podobają i dziękuję 🙂

    • :), mam nadzieję, że przepis przypadnie do gustu. Ja też korzystałam z kolorowego makaronu 🙂 ale sos z papryki miał bardzo intensywną barwę i wszystko zdominował. Życzę smacznego :)!

    • Można ściągnąć skórkę ale ja nie zdejmowałam. Dzięki skórce mocniej wyczuwalny jest fajny smak upieczonej papryki, zawiera dużo błonnika, a i tak miksujemy całość więc nie widziałam potrzeby pozbywania się smaku. Gdy pieczemy paprykę do sałatki, wtedy trzeba pozbyć się skórki. Pozdrawiam

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2013

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *